Tuleva hallitus haluaa pidentää työuria

Huhtikuun vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen väristä riippumatta yksi asia näyttää täysin varmalta: suomalaisten työmäärää halutaan kasvattaa. Töitä pitäisi tehdä enemmän siksi, että valtio tarvitsee rahapulassaan lisää veroeuroja.

Keinoja työurien pidentämiseen on mietitty vakavasti pari vuotta. Kaksi asiaa miettinyttä työryhmää luovuttivat raporttinsa pääministeri Mari Kiviniemelle (kesk.) tiistaina. Ne eivät kuitenkaan esittäneet järin konkreettisia keinoja, kuten eläkeiän suoraa nostoa tiettyyn ikään. Rantalan ja Ahtelan työryhmien raporteissa on vain ehdotuksia työelämän laadun parantamiseksi esimerkiksi työterveyshuoltoa kehittämällä.

- Asiantuntemukseni ei riitä arvioimaan, miten paljon ehdotukset todella pidentäisivät työuria, myönsi tiedotustilaisuudessa valtiosihteeri Eeva Kuuskoski.

Työurakeskustelu ei vaalien alla kuitenkaan pääty tähän. Hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat, että tulevina viikkoina ne arvioivat yhdessä, miten eläke- ja sosiaalipolitiikkaa pitäisi kehittää. Tavoitteena on etsiä hallitusohjelmaneuvotteluihin mennessä yhteiset linjaukset työurien pidennyksestä, työeläkejärjestelmän rahoituksesta ja riittävästä eläketurvasta.

- Kahden kuukauden aikana ei ole tehtävänä ottaa kantaa eläkeikään, STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää sanoi.

Jo aiemmin hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat sopineet tavoittelevansa eläköitymisiän nostoa kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä.

Vain SDP tyrmännyt eläkeiän noston

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) uskoo puolueiden ymmärtävän, että julkisen talouden rahapula on vakava asia ja suomalaisten pitää tehdä enemmän töitä.

Toistaiseksi vain SDP on linjannut, että eläkeikää ei saa nostaa 63 vuodesta, jos demarit ovat hallituksessa. SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson toivoo, että myös keskustan kanta eläkeikään kuultaisiin ennen vaaleja. Kokoomuksen kanta on hänen mukaansa tulkittavissa muutoinkin.

Guzenina-Richardsonkin uskoo, että työura-asiat ovat saman tien seuraavan hallituksen edessä. Keinoista ollaan kuitenkin eri mieltä, hän sanoi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat