Mainos

Tuleva 141-sopu ei ehkä kelpaa MTK:lle

Maatalousministeri selvitti neuvottelujen nykytilaa viljelijöiden etujärjestölle. MTK haluaa Suomen pitävän kiinni vaatimuksistaan.

Tuleva sopu Etelä-Suomen 141-maataloustuista ei välttämättä kelpaa viljelijöiden etujärjestölle MTK:lle.

Tukiratkaisun odotetaan syntyvän ensi tiistaina, kun maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) neuvottelee asiasta uudestaan EU-komission kanssa Brysselissä.

Anttila selvitti neuvottelutilannetta viljelijöiden etujärjestölle MTK:lle perjantaina. Auki ovat vielä sekä tuen kesto että sen kokonaistaso.Ensi vuoden tukitaso sovittiin alustavasti eilen.

MTK vaatii, että Suomi pitää neuvotteluissa vaatimuksistaan kiinni.

MTK:n on lähes mahdotonta niellä viljelijöiden tukitulojen merkittävää leikkausta samalla, kun useimmat työntekijät saavat kotimaan sopimusneuvotteluissa suuria palkankorotuksia.

MTK ja sen ruotsinkielinen sisarjärjestö SLC hyväksyivät Suomen hallituksen alkuperäisen, elokuussa komissiolle tehdyn ehdotuksen tuen tasosta. Siunaus esitykselle tuli pitkän väännön jälkeen, eikä siinä ole järjestöjen silmissä juuri liikkumavaraa.

Komissio on jo torjunut alkuperäisen esityksen.

Viljelijät vaativat esimerkiksi yhä, että sopu syntyy kuudeksi vuodeksi. Komissio on tiettävästi tarjonnut neljää vuotta, jonka jälkeen tuki korvattaisiin EU:n yleisellä luonnonhaittatuella.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää mahdollisena, että ainakin merkittävä osa tuesta voitaisiin korvata uudistettavalla luonnonhaitta- eli LFA-tuella.

Vanhasen mielestä on ilman muuta pidettävä tavoitteena löytää pysyvä järjestely, jonka kautta voidaan päästä eroon muutaman vuoden välein toistuvasta 141-väännöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.