Mainos

Tulenarka äänten uudelleenlaskenta alkoi Taiwanissa

Taiwanin maaliskuun presidentivaalien äänten uudelleenlaskentaan päädyttiin istuvan presidentin äärimmäisen niukan vaalivoiton vuoksi.

Noin 700 taiwanilaista juristia ja tuomaria on saanut harvinaisen tehtävän. He alkoivat tänään laskea uudelleen lähes 13 miljoonaa ääntä, joita on säilytetty sinetöidyissä vaaliuurnissa maaliskuun kiistellyn presidentinvaalin jälkeen.

Uudelleenlaskennan kustantaa taiwanilainen liikemies. Hän on lahjoittanut keskusvaalilautakunnalle 2,5 miljoonaa euroa, jotta vaalien seurauksena syntynyt ja maan taloudelle haitallinen poliittinen pattitilanne saataisiin mahdollisimman pian päättymään.

Tavoitteena on panna piste kaikille vaalitulosta koskeville vastalauseille. Silti kuitenkin pelätään, että uudelleenlaskenta antaa kimmokkeen uusille mielenosoituksille, jotka voivat pahimmassa tapauksessa kehittyä väkivaltaisiksi yhteenotoiksi.

Taiwanin korkein oikeus päätti uudelleenlaskennasta sen jälkeen kun istuva presidentti Chen Shui-bian oli voittanut vaalit äärimmäisen pienellä erolla. Hän sai 0,2 prosenttia eli vain vajaat 13 000 ääntä enemmän kuin opposition ehdokas Lien Chan.

Lien ja hänen Kuomintang-puolueensa kannattajat ovat vaatineet vaalituloksen julistamista pätemättömäksi. Lien syyttää Cheniä vaalivilpistä ja muista laittomista tempuista voittonsa varmistamiseksi.

Kuomintang on järjestänyt pääkaupungissa Taipeissa toistuvasti vastalausemielenosoituksia, joihin on osallistunut enimmillään jopa 300 000 ihmistä. Mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa, mutta toistaiseksi vakavilta loukkaantumisilta on vältytty.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.