Tuleeko Suomeenkin erityisen raju tautitalvi? – Australiaa riivaa pahin influenssaepidemia miesmuistiin

Australiaa vaivaa parhaillaan yksi rajuimmista influenssakausista ikinä, kertoo australialainen tv-kanava 7. Onko Suomeenkin odotettavissa vaikea influenssatalvi? Tilannetta seuraava THL vastaa.

– On vielä vaikea antaa arviota tulevasta kaudesta. Seuraamme koko ajan tilannetta, erityisesti sitä, minkälaisia influenssaviruksia kiertää muualla. Paremmin ennusteen pystyy antamaan vasta, kun epidemia käynnistyy. Leviäminen riippuu myös siitä, tuleeko aiemmasta muuntunutta virusta, kertoo erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:stä.

Eri Euroopan maissakin voi olla eroja epidemian rajuuden suhteen.

Eteläisellä pallonpuoliskolla influenssakausi

Talvehtivalla eteläisellä pallonpuoliskolla on parhaillaan influenssakausi, ja epidemia koettelee nyt erityisesti Australiaa ja Uutta-Seelantia.

Siellä vallitsevana viruksena kiertää influenssa A(H3N2)-virus, joka saattaa edustaa samaa hieman muuttunutta viruskantaa, joka kiersi meillä viime talvena, Ikonen kertoo.

Onko Australian epidemia poikkeuksellisen raju, sitä on vaikea sanoa.

– En usko että (rajuus) olisi liioittelua. Se voi olla heillä raju, Ikonen toteaa.

Epidemian leviäminen ja rajuus riippuu muun muassa väestön immuniteetista influenssaviruksia vastaan ja siitä, ilmaantuuko uudenlainen muuntunut virus sairastuttamaan ihmisiä. Influenssavirukset muuntuvat koko ajan, Ikonen muistuttaa.

– Ainakaan vielä ei ole raportoitu, että maailmalla kiertäisi aiemmasta muuntunutta virusta.

"Rokotus kannattaa ottaa"

Australian 7-kanavan haastattelema yleislääkäri Ginni Mansberg suositteli rokotteen ottamista ja viruksen vaikutuksia lieventävää reseptilääkettä.

Myös THL suosittelee sekä rokotusta että välittömän lääkityksen aloittamista.

– Suosittelen ottamaan influenssarokotteen. Lisäksi antiviraalinen lääke kuten Tamiflu on influenssaviruksen lisääntymistä estävä lääke. Se voi hieman lyhentää taudin kestoa ja lieventää taudin oireita erityisesti, jos lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista, THL:n Niina Ikonen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat