Tuleeko jälkeemme vedenpaisumus?

Yksi syy ilmastonmuutoksen torjunnan ongelmiin on epätäsmälliset kynnysarvot.

Useat teollisuusmaat ovat ilmoittaneet tavoittelevansa ilmastonmuutoksen pysäyttämistä kahteen asteeseen. Sillä voitaisiin välttää pahimmat ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ongelmat.

Todellisuudessa kukaan ei tiedä, onko juuri kaksi astetta sellainen kynnysarvo, jonka jälkeen ilmasto-ongelmat muuttuvat sietämättömiksi. Yhtä hyvin vaarallisen ilmaston lämpenemisen raja voi olla 1,5 asteessa tai 2,5 asteessa.

- Ilmastonmuutokseen liittyvien kynnysarvojen määritteleminen on vaikeaa: emme tiedä tarkkaan, miten suuri lämpeneminen aiheuttaa merenpohjien metaanivarastojen vapautumisen. Yhtä vaikeaa on sanoa, mikä tarkka astemäärä käynnistää arktisten alueiden peruuttamattoman sulamisen. Milloin mennään sen rajan yli, ettei muutoksia enää voi pysäyttää vai joko olemme ylittäneet rajan, pohtii vanhempi tutkija Jari Lyytimäki Suomen ympäristökeskuksesta.

Lyytimäen kirjoittama teos "Jälkeemme vedenpaisumus? Ilmastonmuutoksen ja merien suojelun ekologiset kynnysarvot" julkistettiin tänään.

Politiikka liian lyhytjänteistä

Monet kynnysarvot ovat sellaisia, jotka tunnistetaan vasta sen jälkeen, kun ne on jo ylitetty.

Ympäristössä muutokset eivät myöskään tapahdu lineaarisesti vaan hyppäyksittäin. Päättäjien on helppo sivuuttaa tutkijoiden varoitukset, koska tutkijat eivät pysty kertomaan päättäjille yksiselitteisesti, missä on se kriittinen piste, jota ei kannata ylittää.

- Useimmiten toimiin on tartuttu vasta sitten, kun haitalliset muutokset ovat jo käynnistyneet, arvioi Lyytimäki.

Monien ympäristöongelmien ratkaiseminen vaatii pitkäjänteisiä toimia. Poliittinen päätöksenteko on puolestaan lyhytjänteistä.

- Ongelman yhteiskunnallinen kiinnostavuus vähenee ennenkuin ratkaisuja on keksitty. Politikkojen on myös vaikea perustella äänestäjille päätöstä, jonka vaikutukset näkyvät vasta sadan vuoden päästä, kirjoittaa Lyytimäki.

Kynnysarvojen ylittymisen jälkeen paluu entiseen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Ilmastonmuutos ja muut ympäristömuutokset pakottavat ihmisen sopeutumaan ja etsimään uusia selviytymisen keinoja.

- Nykyihmisen tuhovoimasta ei ole epäilystäkään. Ihmisen aiheuttaman toiminnan takia maapallo on muuttumassa olennaisesti aiemmasta. Uusi maapallo on ilmastoltaan lämpimämpi ja elonkirjoltaan köyhtynyt yhden lajin muokkaama planeetta, kirjoittaa Lyytimäki.

Lue myös:

    Uusimmat