Mainos

Tukon liitos rassasi Keskon tulosta

Pääjohtajavaihdokseen varautuva Kesko uskoo pääsevänsä tänä vuonna pienen notkahduksen jälkeen taas selkeälle kasvu-uralle. Viime vuonna voitto kaventui 50 miljoonaa markkaa, mutta tästä huolimatta voitto rahoituserien jälkeen oli 690 miljoonaa markkaa. Tulosta kavensivat Tukon osien liittämisestä Keskoon aiheutuneet ylimääräiset kulut.

Konsernin liikevaihto nousi lähes 20 prosenttia 34,8 miljardiin markkaan. Myyntiä kasvatti erityisesti Anttilan liittäminen osaksi konsernia. Jos myynnistä putsataan uudet osat, kasvu jäi noin 5,5 prosenttiin.

Vaikka K-kauppiaat lohkaisevat edelleen suurimman siivun päivittäistavaroiden kaupasta, markkinaosuustaistelussa konserni on ainakin kilpailijoiden mukaan menettänyt asemiaan. Päivittäistavarakaupasta vastaava Jouko Tuunainen muistutti, että lopulliset tiedot markkinaosuuksista selviävät vasta keväällä.

Hänen mukaansa alustavien tietojen mukaan alan kauppa lisääntyi 2-2,5 prosenttia ja suurimmat K-kaupat eli marketit, supermarketit ja citymarketit ylsivät tätä suurempaan myyntiin.

Pienimmissä myynti on vähentynyt, mikä hänen mukaansa selittyy kauppojen lopettamisella. Tähän taas on jouduttu, koska maan sisäinen muuttovirta käy kasvukeskuksiin. Lopettamisia on luvassa vuosisadan vaihteeseen, joskin tahti hidastuu.

"Osuus kiinni neliöistä"

Pääjohtaja Eero Kinnunen huomautti neliöiden olevan tärkeä tekijä markkinaosuustaistelussa, sillä vain tehoa lisäämällä lisäykseen on vaikea päästä.

Hänen mukaansa markkinaosuutta ei ole onnistuttu lisäämään, koska kaavoitus on niin hidasta eikä uusia kauppapaikkoja ole onnistuttu saamaan toivotusti pienten lopetettujen tilalle ja kuluttajat siirtyvät seuraavaksi lähimpään ryhmästä riippumatta.

Myös vappuna pääjohtajaksi siirtyvä Matti Honkala harmitteli kaavoituksella kunnissa käytävää poliittista arpapeliä. Hän lisäsi, että kauppapaikkojen neliöhintojen nousun viimeisenä maksumiehenä ovat kuluttajat.

Tulostaso ennustettu

Honkalan mukaan notkahduksesta huolimatta tulos oli yhtiön ennustehaarukassa eikä viime vuonna olisi ollut edellytyksiä juuri parempaan Tuko-järjestelyjen vuoksi. Sen sijaan tämän vuoden tuloksen hän lupaa olevan selvästi viimevuotista parempi. Kasvunäkymiä kohentaa kuluttajien vahva usko tulevaisuuteen, alhainen inflaatio ja matalat korot.

Yhtiö on asettanut tavoitteeksi päästä sijoitetun pääoman tuotossa 12 prosenttiin. Lukema tipahti 8,2 prosenttiin. Honkala ei kertonut tavoitteeseen pääsyn aikataulua. Yksi keino on vähentää investointeja. Viime vuonna niitä kertyi noin 1 miljardilla.

Honkalan mukaan uusien kauppapaikkojen perustamisessa vuokrausmahdollisuudet kartoitetaankin entistä tarkemmin. Yhtiön hallitus esittää 1 markan korotusta osinkoon. Näin se nousisi 3 markkaan. Honkalan mukaan tämä on merkittävä muutos aikaisempaan. Tähän saakka osinkoa on nostettu tipotellen.

Anttila pääsi tappioista

Anttila pääsi edellisvuoden selvästä tappiosta selvästi plussan puolelle. Johtaja Matti Halmesmäen mukaan tulosparannus oli merkittävä, mutta tulos ei ole vielä riittävä.

Kinnusen näkemyksen mukaan loppusaldo Tukon osien ostosta on plussan puolella. Myös Honkala uskoo hankintoihin, mutta huomautti, että lopullinen arvio esimerkiksi Anttilasta voidaan tehdä 10 vuoden päästä. Anttilan myötä päivittäistavarakaupan osuus Keskon myynnistä laski alle puoleen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.