Tuko myi Anttilan Keskolle

Kesko on ostanut konsernin sisäisellä kaupalla Anttila Oy:n koko osakekannan Tukolta 420 miljoonalla markalla. Kesko osti myös Tukon Hämeenkylässä Vantaalla sijaitsevan keskusvarastokiinteistön ja varastotoiminnot 215 miljoonalla.

Keskon mukaan kaupoilla vahvistetaan Tukon omaa pääomaa ja rahoitusasemaa. Tukon toimitusjohtajan Matti Halmesmäen mukaan yhtiön omavaraisuus nousee reilusti, mikä ei ainakaan vaikeuta Tukon osien myyntiä. Hän arvioi, että niille löytynee enemmän kuin yksi mahdollinen ostaja.

Kesko on antanut kaupasta tiedot EU-komissiolle. Yhtiö odottaa komission antavan lopullisen päätöksen koko Tuko-kaupasta ensi vuoden helmikuussa. Halmesmäen mukaan Anttila-järjestely voidaan myöhemmin purkaa, jos komissio sitä vaatii.

Kaupoilla ei ole vaikutusta Anttiloiden toimintaan tai organisaatioon. Tavarataloja on yhteensä 31 ja niiden liikevaihto oli viime vuonna 3,3 miljardia markkaa eli vajaat 30 prosenttia Tukon liikevaihdosta. Anttiloiden myynnistä kaksi kolmannesta on käyttötavaroita ja yksi kolmannes päivittäistavaroita. Halmesmäki kuvaa Anttiloita kannattavuudeltaan vahvaksi yksiköksi.

Tuko-pyöritys alkoi keväällä

Kesko ilmoitti viime toukokuussa ostavansa Tukon. Sen pääosia olivat ketjumarkkinointiyhtiö Suomen Spar, hankintayhtiö Tuko Spar, Anttila ja rautakaupassa toimiva Rautia.

Kesko-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 26,4 miljardia ja Tukon 11,4 miljardia markkaa. Keskon osuus päivittäistavarakaupasta nousi Tuko-kaupan jälkeen noin 60 prosenttiin. Suomen kilpailuvirasto vei yrityskaupan EU:n komission tutkittavaksi. Suomen kilpailulainsäädännössä ei ole kohtaa, jonka perusteella kotimaassa olisi voitu puuttua jättifuusioon.

Komissiosta kantautui alkusyksystä tietoja, joiden mukaan se suhtautui kauppaan nuivasti. Kesko ilmoitti lokakuun lopulla olevansa valmis myymään noin 40 prosenttia omistamistaan Tukon osista pois, jotta kauppa tyydyttäisi EU:n kilpailuviranomaisia. Tarjotussa mallissa Keskolle olisivat jääneet Spar-kauppiastoiminta, Anttilat ja Rautia.

EU:n komissio kuitenkin tyrmäsi Tuko-kaupan runsas kuukausi sitten. Komission mielestä kaupassa syntyisi liian suuri keskittymä - tehokas kilpailu päivittäistavaroiden vähittäiskaupassa ja tukkukaupassa estyisi.

Pääjohtaja Eero Kinnunen totesi tuolloin Keskon kauppaavan Tukon osia koti- tai ulkomaisille ostajille. Hän arvioi, että Tukon tai sen osien myynnin jälkeen Suomeen syntyy kolmas merkittävä ryhmittymä vähittäiskauppaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja