Mainos

Tukkipula uhkaa vakavasti sahojen toimintaa

Puukauppa on hiljentynyt loppukevään aikana historiallisen alhaiselle tasolle. Puun kysyntä on vähäistä esimerkiksi sellu- ja paperitehtaiden seisokkien vuoksi.

Puun tarjontaa puolestaan hillitsee raakapuun merkittävä hinnanlasku. Sijaiskärsijäksi ovat joutuneet yksityiset sahat, jotka kamppailevat tukkipulassa jo olemassaolostaan.

Isojen metsäyhtiöiden saneerauksista on syntynyt käsitys, että kotimaista puuta ei nyt kerta kaikkiaan tarvita, koska lopputuotteille ei ole markkinoita. Teollisuuden ahdinko onkin saanut runsaasti mediatilaa, mutta myös metsänomistajien kukkaro kevenee.

- Metsänomistajilta jää tänä vuonna noin 800 miljoonaa euroa saamatta puukauppatuloa. Jos tulovirrasta puuttuu ja kulut juoksee, ei tähän todellakaan tyytyväinen voi olla, sanoo Pohjois-Karjalan Metsänomistajien liiton toiminnanjohtaja Ari Karhapää.

Puukaupan pysähtymisen syyllistä on vaikea mennä nimeämään. Isojen metsäyhtiöiden puunostajat ovat pitkillä lomautuksilla ja kysyntä on siksi erittäin vähäistä. Puun myyminen taas ei kiinnosta sen vuoksi, että metsänomistajilla on muistissa vain viime vuoden hulppeat huippuhinnat.

Puukaupassa ja koko metsäalalla eletään nyt niin outoja aikoja, että vertailukohtia ei ole edes olemassa.

(MTV3)

Katso Keimo Lehtiniemen juttu MTV3 Katsomosta (Seitsemän uutiset 13.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.