Mainos

Tukkikuorma pudotti äidin ja pojan tuolihissistä

Raskaana ollut nainen ja tämän poika tippuivat Lahden urheilukeskuksen tuolihissistä, kun tukkikuorma osui siihen.

Lahden käräjäoikeus on paneutunut harvinaiseen tuolihissionnettomuuteen. Syyttäjä esitti kolmelle miehelle sakkorangaistusta viimevuotisesta turmasta, jossa tukkikuorma osui Lahden urheilukeskuksen tuolihissiin. Hämeenlinnalainen, raskaana ollut nainen ja hänen poikansa mätkähtivät kyydistä miltei neljä metriä alemmas ja loukkaantuivat vakavasti.

Syyttäjä vaati kahdesta törkeästä vammantuottamuksesta rangaistusta hissinhoitajalle, hissintarkastusyrityksen edustajalle ja kuorma-auton kuljettajalle.

Syyttäjän mielestä kuljettaja syyllistyi lisäksi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Hissistä vastanneet miehet saivat erikseen syytteet työturvallisuusrikoksista ja vaaran aiheuttamisesta.

Oikeudessa ei esitetty korvausvaatimuksia.

Kaikki epäillyt kiistivät syytteensä. Lahden käräjäoikeus antaa ratkaisunsa 2. lokakuuta.

Harvinainen turma

Onnettomuus on niin harvinainen, etteivät hissintarkastusyhtiön ja Hämeen työsuojelupiirin edustajat ole kuulleet vastaavasta. Tuolihissin alta kulkee Suurmäenkatu, jota myöten matkailijat ja urheilijat pääsevät autolla hyppyrimäen tornin juureen.

Onnettomuus sattui 31. heinäkuuta 2006, kun perävaunullinen rekka-auto oli palaamassa tukkikuorman kanssa alas mäkeä. Lasti osui hissin jalkatukeen, mikä avasi hissin suojakaaren. Vuonna 1979 syntynyt hämeenlinnalainen nainen ja hänen viisivuotias poikansa putosivat 3,8 metriä alemmas nurmikolle asfalttien viereen.

Hissiin osunut kuorma oli yli neljä metriä korkea. Turman jälkeen on yli 2,3 metriä korkeiden ajoneuvojen kulku tuolihissin alitse estetty. Korkeampi lasti pääsee ohi vain poikkeusjärjestelyillä, jotka vaativat hissin pysäyttämistä.

Leikkaus odotti vauvaa

Äiti sai lantiovamman, jonka leikkaamista lykättiin mahdollisimman pitkälle raskauden takia. Lapsi syntyi ennenaikaisesti, mutta oikeudessa kerrottiin hänen kehittyneen kuin keskoset yleensä.

Äiti on toipunut vammoistaan, mutta hänellä on edelleen metallia sisässään. Ensin ei edes huomattu, että hänen jalkansa lävitse oli mennyt jokin terävä esine.

Pojalta katkesi mätkähdyksessä sääriluu. Vamma korjaantui pitkäaikaisella lastoituksella.

Perheen isäkin oli mukana Lahden-retkellä. Hän istui tuolihississä erikseen ja sattui katselemaan onnettomuushetkellä muualle.

Syytteet kiistettiin

Onnettomuuspaikka oli hissintarkastajalle tuttu käyttöönottotarkastuksen ja noin kymmenen vuosikatsastuksen perusteella. Mies kiisti syytteet, koska hän oli ymmärtänyt katua käytettävän vain pienenä huoltotienä. Hissintarkastajan mukaan köysiratasäädökset eivät ole yksiselitteisesti sovellettavissa Lahden-tapaukseen.

Hissiä vuodesta 1998 hoitanut mies kiisti hänkin rikkoneensa määräyksiä tahallaan tai edes huolimattomuudesta. Hänen mukaansa korkeitten autoja kuljettavien tehtävä oli varoa paikkaa ja pyytää tarvittaessa pysäyttämään laitteisto.

Autonkuljettaja vetosi puolestaan siihen, että mitään vaaraa ei ilmennyt hänen ajaessaan varoen mäkeä ylös. Paluumatkalla tuolihissi kulkikin alempana, koska sitä kuormitti kaksi henkilöä, ja koska jalkateline tuli puolisen metriä istuintasoa alemmas.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.