Mainos

Tukiratkaisu ei tyydytä MTK:ta

Eteläisen Suomen maataloustuki puhuttaa sekä hallitusta että MTK:ta. Maataloustuottajien MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Paavo Lintula pitää eilen neuvoteltua ratkaisua epäonnistuneena. Aamupäivällä kokoontunut EU-ministerivaliokunta puolestaan puoltaa unionin kanssa sovittua tukiratkaisua. Maatalousministeri Kalevi Hemilä on puolestaan antanut tietoa päätöksen yksityiskohdista.

Hemilä kertoi, että Etelä-Suomen kotieläin- ja kasvihuonetuotannon suora tuki alenee parin vuoden ajan, kunnes tuki tasaantuu. Hemilän mukaan vielä ei ole varmaa, millä tahdilla tuki alenee. Neuvotteluhaarukka on Suomen esittämän yhden prosentin ja EU:n komission esittämän 15 prosentin vuotuisen alennuksen välillä.

Hemilän mukaan tuen tarvetta tarkastellaan uudelleen vuonna 2003, jolloin selvitetään myös, onko mahdollista luoda Etelä-Suomen tuelle pysyvä juridinen pohja.

MTK pelkää, että niinsanottu 141-tuki putoaa portaittain nollaan vuoden 2007 alkuun mennessä. Tuen katoaminen merkitsisi MTK:n mielestä kuoliniskua Etelä-Suomen kotieläin-, puutarha- ja avomaavihannesten tuotannolle. Viljelijät järjestävät perjantaina suurmielenosoituksen eduskuntatalon edessä.

Maatalousministeri Kalevi Hemilä neuvotteli eilen EU:n komission kanssa ratkaisun Etelä-Suomeen maksettavasta 141-artiklan mukaisesta tuesta, mutta hän ei ennen tätä aamupäivää kertonut paketin yksityiskohdista. MTK tuomitsi tämän salailuna ja järjesti mielenosoituksen valtioneuvoston linnan edessä samaan aikaan aamulla kun hallitus oli aloittamassa asiaa käsittelevän kokouksensa.

Härmälä, Esa, MTK:n pj.

MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä vieraillut MTK:n puheenjohtaja Esa Härmäläepäilee, että sopimustavoitteista on jouduttu tinkimään aiottua enemmän.
(MTV3)

Kuuntele maataloustuen uusimmat käänteetTarja Jokelan Seitsemän Uutisten jutusta. (Kesto 1 34 )

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.