Mainos

Tukholmasta virallisesti Euroopan kulttuurikaupunki

Tukholmasta tuli tänään virallisesti Euroopan kulttuuripääkaupunki. Vihkiäisiä juhlittiin jo eilisestä lähtien useilla tapahtumilla. Vuoden ajaksi kulttuuripääkaupungin tarjontaan oli suunniteltu alun perin yli tuhat tapahtumaa, mutta osa pyyhittiin pois listalta, mm. rahanpuutteen takia.

Kulttuuripääkaupunkivuoden budjetti on 460 milj. kruunua (noin 320 milj. mk). Pääosan maksavat Tukholman kaupunki ja Ruotsin valtio, mutta osa tulee elinkeinoelämää edustavilta sponsoreilta, mm. Finnairilta, jonka panos on suurempi kuin SAS:n. Kaikki eivät kuitenkaan jaa Tukholmassa intoa suurtapahtumaan. Aftonbladet julkaisi tänään Håkan Jaenssonin kirjoituksen, jossa tämä vertasi tapahtumaa pääkaupungin vuotuisiin vesifestivaaleihin. Ohjelmalista on täynnä projekteja, jotka on täytynyt ottaa mukaan vain siksi että joku maksaa ne, ei siksi, että ne olisivat erityisen kiinnostavia kulttuuripääkaupunki Tukholmalle, Jaensson kirjoitti. Myös modernin taiteen näyttelyt saivat osakseen jonkin verran arvostelua, mm. Svenska Dagbladetilta.

Yksi juhlallisuuksien kohokohtia oli kuninkaallista linnaa vastapäätä olevan jääpaviljongin avaaminen. Lämpimässä säässä paviljonki muistutti kuitenkin enemmän likaisesta lumesta tehtyä, sulavaa iglua. Tukholmaan on kutsuttu monia ulkomaisia toimittajia kertomaan kaupungin panostuksesta kulttuuriin. Kaikki eivät ole olleet pelkästään tyytyväisiä näkemäänsä. Monet kulttuuritapahtumat ovat avantgardistisia eivätkä vastaa laajan yleisön makua. Vihkiäisiä seuraavista monista tuhansista katselijoista osa olikin hämmentynyt ja ymmällään näkemästään.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.