Mainos

Tukholman-suurlähetystölle huomautus: Virkamiehet välittivät verotonta alkoholia ja tupakkaa työkavereille

Ulkoministeriö on antanut Suomen Tukholman-suurlähetystölle huomautuksen edustuston henkilökunnan tekemistä verovapaista hankinnoista. Ministeriön selvityksen mukaan verottomiin hankintoihin oikeutetut suurlähetystön virkamiehet välittivät pieniä määriä alkoholi-, tupakka- ja kosmetiikkatuotteita niille edustuston henkilöille, joilla ei ollut oikeutta verovapaisiin hankintoihin. 

Ulkoministeriön mukaan käytäntö on lopetettu noin kaksi vuotta sitten. 

Selvityksen mukaan entinen Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen ilmoitti henkilöstökokouksessa tammikuussa 2015 ja sen jälkeen kirjallisesti koko henkilökunnalle, että lopettaa verovapaiden tuotteiden hankkimista koskevan käytännön. Sen jälkeen virkamiehet ovat voineet hankkia verovapaita tuotteita ainoastaan omaan käyttöönsä. 

Henkilöstölle tehtyyn kyselyyn vastasi 24 henkilöä, jotka olivat vuosina 2013-2015 työskennelleet edustustossa. Heistä 12 oli oikeutettu hankkimaan verovapaita tuotteita. Puolet verovapaisiin hankintoihin oikeutetuista henkilöistä kertoi hankkineensa verovapaita tuotteita myös heille, joilla oikeutta verovapaisiin tuotteisiin ei ollut. Selvityksen mukaan virkamiehet eivät hyötyneet välittämisestä rahallisesti, eikä tuotteita välitetty muualle kuin edustuston työntekijöiden omaan käyttöön. 

Selvityksen mukaan verovapaiden tuotteiden välittäminen oli edustustossa järjestelmällinen käytäntö. 

– Tilaukset käsittivät yleensä pieniä määriä alkoholi-, ja tupakka- ja kosmetiikkatuotteita, kuten esimerkiksi muutaman pullon tai laatikon viiniä, 1-2 pulloa muuta alkoholia sekä 1-2 laatikkoa olutta, selvityksessä kerrotaan. 

Huomautuksesta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.