Mainos

Tukholman pommimiehen uhkausviesti julkaistiin - kuuntele nauhoite

Ruotsissa on julkaistu ääninauha, jossa eilisestä itsemurhaiskusta epäilty mies kehottaa taisteluun pyhän sodan puolesta.

Vain kymmenen minuuttia ennen auton räjähtämistä Tukholman keskustassa Ruotsin suojelupoliisi Säpo ja uutistoimisto TT saivat ääniviestin arabiaksi, englanniksi ja ruotsiksi. Viestissä puhuu miesääni, joka uhkaa ruotsalaisia kuolemalla muun muassa siksi että sen sotilaat toimivat Afganistanissa.

- Kaikki pyhät soturit Euroopassa ja Ruotsissa: nyt on aika iskeä. Älkää enää odottako. Käykää päälle, vaikka teillä ei olisi veistä kummempaa asetta. Tosin tiedän, että teillä on muitakin aseita. Älkää pelätkö ketään - ei vankilaa eikä kuolemaa, miesääni sanoo nauhalla.

Tämän jälkeen auto räjähti Tukholman ydinkeskustassa, ja 15 minuutin kuluttua mies räjäytti itsensä muutaman sadan metrin päässä autosta.

Poliisi ei ole vielä vahvistanut, että viestin lähettäjä olisi itsemurhaiskun tehnyt mies. Tiedotusvälineiden mukaan yhteys on kuitenkin ilmeinen. Myös räjähtänyt ja tuleen syttynyt auto on rekisteröity miehen nimelle.

- Tässä välikohtauksessa on kolme osiota: autopommi, itsemurhaisku ja viesti medialle. Kaiken kaikkiaan se viittaa terroritekoon. Kokonaan eri asia on, toimiko hän yksin, sanoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu terrorismin tutkija Magnus Rahnstorp.

Todennäköisesti itsemurhaiskijän tarkoitus oli räjäyttää pommi jouluruuhkassa tuhoisin seurauksin, mutta jotakin meni pieleen.

Poliisin erikoisjoukot iskivät tänään useisiin osoitteisiin miehen kotipaikkakunnalla Etelä-Ruotsissa. 28-vuotias mies oli syntynyt Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ja muuttanut perheensä kanssa Ruotsiin 90-luvun alussa.

Katso Kari Lumikeron juttu Tukholmasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.