Mainos

Tukholman linnaa vartioinut sotilas haavoitti kahta

Kaksi sotilasta haavoittui eilen lievästi Tukholmassa, kun henkivartiokaartin sotilas ampui laukauksen automaattikiväärillään vartionvaihdon yhteydessä. Ampuja on tunnustanut tekonsa, mutta vielä ei tiedetä, oliko teko tahallinen. Välikohtaus säikäytti henkivartijat pahanpäiväisesti.

Poliisi kuulusteli ampujaa - 20-vuotiasta varusmiestä - koko eilisen päivän, ja myöhään illalla syyttäjä päätti laskea hänet vapaalle jalalle. Mies oli tunnustanut ampuneensa kahta sotilasta vahingoittaneen laukauksen, ja hänet asetetaan todennäköisesti syytteeseen törkeästä pahoinpitelystä.

Samalla käynnistyy varmasti keskustelu siitä, miten tiukalla seulalla henkivartiokaartin sotilaat tulisi valita. Linnan henkivartiokaartin edustajan mukaan kyseessä on pakko olla tahallinen laukaus, sillä vartijoiden käytössä oleva automaattiase ei laukea ellei varmistinta poisteta ja ensimmäistä luotia ladata piippuun. Molemmat toimenpiteet ovat ohjesäännön vastaisia.

Linnanpihalla olleet silminnäkijät ihmettelevät henkivartiokaartin sotilaiden pelokasta ja paniikinomaista käytöstä välikohtauksen jälkeen. Sotilaat ryhtyivät kovakouraisesti tyhjentämään aukiota turisteista, ja uhrit saivat apua vasta kun ulkopuolinen siviili puuttui asiaan.

Sotilaiden olisi pitänyt riisua jalkaan haavoittuneen uhrin kengät ja peitellä hänet - sen sijaan he pelottelivat pikkulapsia pistimellä varustetuilla kivääreillä, eräs silminnäkijä kertoi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kuninkaan henkivartiokaartin ampumisvälikohtaus. 1990-luvulla sama on sattunut kaksi kertaa aikaisemminkin, silloin molemmilla kerroilla kyse oli vahingonlaukauksesta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.