Mainos

Tukholman huippukokous lupasi taistella terrorismin syitä vastaan

Maailman vasemmistojohtajien Tukholman huippukokous lupaa julkilausumassaan taistella terrorismin syitä vastaan.

TukholmaJoukko maailman keskeisiä vasemmistolaisia johtajia päätti epävirallisen huippukokouksensa tänään Tukholmassa yhteiseen julkilausumaan, jossa luvataan taistella terrorismia, mutta myös terrorismin syitä vastaan.

Toistakymmentä valtion- tai hallituksen päämiestä totesi lausunnossaan, että globalisaatioon on vastattava hallitusten välisellä poliittisella yhteistyöllä kehitys-, turvallisuus- ja ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. -Sen vuoksi jatkamme yhteistyötä edistyksellisen politiikan kehittämiseksi ja jakamiseksi, lausunnossa todetaan. Kaksipäiväistä Tukholman-huippukokousta isännöi pääministeri Göran Persson ja siihen osallistuivat mm. Britannian pääministeri Tony Blair, Ranskan pääministeri Lionel Jospin sekä Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

Kaukaisimmat vieraat tulivat Uudesta-Seelannista, Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta. Kokouksella ei ollut virallista asialistaa, vaan sen tarkoituksena oli toimia epämuodollisena tilaisuutena, jossa johtajat voivat vaihtaa näkemyksiään globalisaatiosta ja maailmanpoliittisesta tilanteesta. Seitsemänsivuisessa julkilausumassa todetaan, että poliittista yhteistyötä tulisi parantaa etenkin opetukseen, terveydenhuoltoon, siirtolaiskysymyksiin, sosiaaliseen syrjäytymiseen sekä julkisen hallinnon kehittämiseen liittyvissä asioissa. Osanottajat vahvistivat myös tukensa Kioton ilmastosopimukselle ja kehottivat kaikkia maita toimimaan sopimuksen tavoitteiden mukaisesti.

Ei kuilua Yhdysvaltoihin

Huipputapaamisen päätteeksi järjestetyssä lehdistötilaisuudessa johtajat vakuuttivat, ettei terrorismin vastainen sota ole repinyt kuilua Yhdysvaltojen ja muun maailman välille. Blairin mukaan Yhdysvallat on toiminut avoimesti ja konsultoinut liittolaisiaan kiitettävästi. Blair kuitenkin muistutti, että uusiin turvallisuusuhkiin on vastattava kansainvälisellä yhteistyöllä eikä sooloilulla. -Tarvitsemme sellaisen käsityksen turvallisuudesta, joka pätee kaikkialla, Blair sanoi.

Tukholman kokous otti kantaa myös Lähi-idän kiristyneeseen tilanteeseen ja kehotti Israelin pääministeriä Ariel Sharonia ja palestiinalaisten johtajaa Jasser Arafatia ryhtymään uudelleen rauhanneuvotteluihin. Sharonille ja Arafatille osoitetussa kirjeessä johtajat kehottavat osapuolia "tarttumaan lujasti mahdollisuuteen lopettaa kauhun kierre ja väkivalta." Lisäksi Arafatia ja Sharonia kehotetaan aloittamaan turvallisuusneuvottelut Mitchellin ja Tenetin sopimusten mukaan. -Te kaksi olette vastuussa konfliktin ratkaisussa, mutta me olemme valmiita tukemaan teitä tärkeän läpimurron saavuttamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa, kirjeen sisältöä lainannut Persson sanoi.

Yhdysvaltain entiselle presidentille Bill Clintonille annettiin tehtäväksi luonnostella ryhmän nimissä ohjelma, jolla tuetaan Afrikan talouskasvua, koulutusta ja terveydenhoitoa. Clinton oli mukana vuonna 1997 käynnistämässä vasemmistojohtajien yhteistyötä, jota kutsutaan nimellä "Edistyksellisen hallinnan verkosto". Ryhmä päätti pitää seuraavan huippukokouksen Lontoossa ensi vuonna.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.