Mainos

Tukholman asuntojonoissa jo neljännesmiljoona ihmistä

Tukholman asuntojonot ovat paisuneet valtaisiksi. Jo neljännesmiljoona pääkaupunkilaista jonottaa vuokra-asuntoa.

Tukholmalaiset uneksivat isommasta ja paremmalla paikalla sijaitsevasta kodista ja sinnittelevät siksi asunnonvälitystoimiston jonossa jopa kymmeniä vuosia.

- Kaikilla jonottajilla ei toki ole akuuttia asunnontarvetta. Noin 75 prosenttia jonottaa tulevaisuuden asuntoa, Tukholman asunnonvälityksen palvelujohtaja Barbro Fredriksson kertoo.

Jo vuonna 2003 Tukholman asunnonvälitystoimiston jono oli ennätyksellinen. Tuolloin siinä oli 80 000 ihmistä. Viidessä vuodessa jono on liki kolminkertaistunut 237 800 asunnontarvitsijaan.

Yksi syy jonon venymiseen on se, että ilmoittautumisen voi hoitaa nykyisin internetissä.

- Jono on kasvanut myös, koska ihmiset ovat huomanneet, että pystymme järjestämään asuntoja. Tänä vuonna välitämme 8500 vuokra-asuntoa. Asunnon saamisen ratkaisee pelkästään jonotusaika, Fredriksson vakuuttaa.

Jonossa voi roikkua 30 euron vuosittaisella maksulla.

Lapsilisän loputtua asuntojonoon

Pitkä jonotus siis palkitaan. Aina silloin tällöin joku onnellinen saa 15-20 vuotta jonottamansa vuokrakaksion Tukholmasta.

Asuntojonon pituus selittyy silläkin, että Tukholman asuntovälitys välittää myös muiden pääkaupunkiseudun kuntien vuokra-asuntoja, ja jonoon voi ilmoittautua koko maasta.

- Tukholmalaisnuoret ilmoittavat itsensä asuntojonoon jo viimeisinä lukiovuosina heti, kun he täyttävät 18 vuotta. Kun opiskelut on opiskeltu, he ovat olleet jonossa jo ehkä 7-8 vuotta. Silloin on helpompaa saada asunto, Barbro Fredriksson valaisee jonotuksen saloja.

- Tukholmalaisten unelma-asunnot ovat hyvin monenlaisia. Unelma on jokaisen omassa päässä. Hyvin monet jonottavat keskikaupungille, toiset tiettyyn kaupunginosaan ja kortteliin. Tukholma kasvaa koko ajan, ja työmarkkinat ovat kuumat. Vuokra-asunnoilla on kova kysyntä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.