Mainos

Tukholmalaiset varautuvat ruuhkamaksukokeiluun

Tukholmassa autoilijoilta ryhdytään perimään 10-20 kruunun ruuhkamaksua jokaiselta tullirajan ylitykseltä. Liikennemäärät Ruotsissa ovat olleet kasvussa viime vuonna, mutta liikennekuolemien määrä on laskenut alhaisimmalle tasolle 60 vuoteen.

Tukholman liikenteen vähentämiseen ja ilman parantamiseen pyrkivä ruuhkamaksukokeilu alkaa huomenaamulla kello 6.30. Sen jälkeen kamerat ja lasertunnistimet kirjaavat muistiin jokaisen Tukholman keskustaan ajavan tai sieltä poistuvan ajoneuvon.

Samalla autoilijoilta ryhdytään perimään 10-20 kruunun eli 1-2 euron ruuhkamaksua jokaiselta tullirajan ylitykseltä.

- Voi tästä ruuhkaverokokeilusta olla jotakin hyötyäkin meille, jotka asumme Tukholman keskustassa. Mutta sitä en ymmärrä, miksi joudun maksamaan ruuhkaveroa, kun ajan Tukholman keskustasta pois, minähän helpotan silloin keskikaupungin ruuhkia, ihmetteli eräs rouva Tukholman Birkastanin kaupunginosassa.

Tukholmalaiset tuntuvat jättäneen tunnistimien hankkimisen ja kiinnittämisen autonsa tuulilasiin viime tippaan. Tämä saattaa johtua siitäkin, että kymmenet tuhannet autoilijat eivät eri syistä ole saaneet Ruotsin tievirastolta tilaamaansa tunnistinta.

Tuhannet autoilijat ovat uhanneet, että he eivät ruuhkamaksua aio maksaa. Kekseliäimmät autoilijat ovat kehitelleet kääntyviä rekisterikilpiä ja pientä lippaa rekisterikilpien päälle välttyäkseen maksulta.

Lähes neljä miljardia kruunua (425 miljoonaa euroa) maksava kokeilu jatkuu heinäkuun loppuun saakka.

Liikenneturvallisuus toimii Ruotsissa

Ruotsissa liikennekuolemien määrä on laskenut alhaisimmalle tasolle noin 60 vuoteen. Maan tiehallinnon mukaan viime vuonna liikenteessä menehtyi 440 ihmistä, mikä on kahdeksan prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Samana aikana liikennemäärä kuitenkin kasvoi hieman.

Ruotsin viranomaisten mukaan hyvän kehityksen taustalla ovat mm. turvavyöhälyttimet, lukkiutumattomien jarrujen yleistyminen ja kaistoja erottavien kaiteiden lisääminen.

Suomessa liikennekuolemien määrä on pysynyt viime vuodet lähes ennallaan. Viime vuonna menehtyneitä oli noin 370.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.