Mainos

Tukholma juhlii 750-vuotispäiviään

Naapurimaassamme Ruotsissa juhlitaan tänään pääkaupungin Tukholman 750-vuotissyntymäpäivää. Juhlinta alkoi virallisesti kaupungintalon puutarhassa järjestettävillä juhlilla.

Erilaisia juhlatilaisuuksia, kuten konsertteja, näyttelyitä ja naamiaisia on kuitenkin luvassa koko ensi viikon ajan. Juhlien huipentumana on Tukholman olympiastadionilla pidettävä seremonia, johon osallistuu myös Ruotsin kuningasperhe. Kaiken kaikkiaan juhlintaan on varattu 58 miljoonaa kruunua eli noin 6,4 miljoonaa euroa.

Tukholman perustajana pidetään Birger Jaarlia, joka hallitsi Ruotsia 1200-luvulla. Varsinaisena todistuksena kaupungin olemassaolosta pidetään kahta Birger Jaarlin vuonna 1252 allekirjoittamaa kirjettä, jotka hän oli päivännyt Tukholmaan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaupungin nimi mainittiin virallisissa asiakirjoissa.

Ruotsalaisia on kuitenkin pitkään vaivannut kysymys Birger Jaarlin viimeisestä leposijasta. Täyttä varmuutta ei ole ollut siitä, makaako jaarlin haudassa tosiaan itse Tukholman perustaja. Jäännökset sisältävä kupariarkku avattiin viimeksi 1922. Juhlien alla kysymys otettiin taas esiin, ja arkeologit avasivat arkun uudelleen. Tutkijat vahvistivat, että arkussa lepää tosiaan Birger Jaarli sekä hänen vaimonsa ja toinen poikansa Erik.

Pääkaupungin syntymäpäiväjuhlia varjosti osassa Tukholmaa toissapäivänä alkanut laaja sähkökatko. Viimeisetkin katkon kohteeksi joutuneista 17 000 kotitaloudesta saivat kuitenkin jälleen virtaa töpseleihinsä myöhään eilen illalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.