Mainos

Tukes varoittaa: Nettikauppa myy hengenvaarallista virtalähdettä ja matka-adapteria

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pyytää kuluttajia ottamaan välittömästi pois käytöstä ja hävittämään hengenvaarallisen yleisvirtalähteen ja matka-adapterin.

Yleisvirtalähdettä HY-100W MAX ja matka-adapteria NO:931L on ollut myynnissä www.halvathinnat.fi -verkkokaupassa. Tuotteita on myös kaupiteltu www.huuto.net -verkkohuutokaupan välityksellä.

Pistorasiaan kytkettynä matka-adapterissa on useita verkkojännitteisiä osia, joihin koskemalla voi saada kuolettavan sähköiskun. Sähköiskun vaara on olemassa myös, kun adapteria kytkee pistorasiaan.

Yleisvirtalähteessä taas on valmistusvirhe, minkä takia pistorasiaan kytketystä virtalähteestä voi saada hengenvaarallisen sähköiskun.

Myyjänä toimiva kiinalaisyritys ei ole halukas yhteistyöhön

Tukes varoittaa kuluttajia verkkokaupoista myytävistä tuotteista poikkeuksellisesti itse tiedottaen.

Normaalisti myyjä on velvoitettu keräämään vaaralliset tuotteet pois kuluttajilta lehti-ilmoitusten avulla. Nettikaupan omistaa kuitenkin Kiinassa toimiva yritys, eikä suomalainen viranomainen voi velvoittaa kiinalaista yritystä keräämään tuotetta pois markkinoilta.

Yritys ei ole ollut halukas yhteistyöhön vapaaehtoiselta pohjalta.

– Vaikka verkkokauppasivusto olisi suomenkielinen, se ei välttämättä tarkoita, että toiminnanharjoittaja olisi suomalainen. EU:n ulkopuolelle sijoittuneesta verkkokaupasta sähkölaitteita ostava kuluttaja katsotaan sähköturvallisuuslain mukaan tuotteen maahantuojaksi. Yksityishenkilökin on maahantuojana vastuussa tuotteen turvallisuudesta, turvallisuusinsinööri Seppo Niemi Tukesista sanoo.

Tukes toivoo, että kuluttajat tarkistaisivat netissä toimivan kaupan perustiedot ennen verkko-ostosten tekemistä. Tarkastuslistoja palvelun perustietojen tarkistamiseen ja verkko-ostosten turvallisuuden varmistamiseen löytyy esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä Euroopan kuluttajakeskuksen nettisivuilta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.