Mainos

Tukes varoittaa ilotulitteiden suutareista

Tukes valvoo rakettien turvallisuutta, mutta poliisilla on valvontavastuu ilotulitteiden käytöstä, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston turvallisuusinsinööri Mikko Ojala. Hän varoittaa, että vaikka valvontaa on tehostettu, ilotulitteiden joukossa voi olla vaarallisia tuotteita.

– Valvonta on toki hankalaa, mutta ikäraja on raketeissa syystä. Pienemmilläkin raketeilla voi saada aikaiseksi silmävammoja. Niissä on kuitenkin pyromassaa, joka palaa hyvin kuumasti.

Ilotulitteiden myyntipisteitä on Suomessa hieman yli tuhat. Tukes tekee pistokoeluontoista valvontaa näihin myyntipisteisiin.

– Lähinnä käymme pisteissä katsomassa, millaisia tuotteita on myynnissä. Tarkistamme, onko tuotteilla kansallinen tai eurooppalainen CE-hyväksyntä.

Ilotulitekaupassa on noudatettu sääntöjä

Tukes on tarkastanut tänä vuonna myyntipisteitä 27.12 alkaen. Torstaina ryhmä oli matkalla uudelle pistokokeelle ja tähän mennessä luvattomia raketteja ei ollut löytynyt.

– Tähän saakka tavatut tuotteet ovat olleet ihan hyväksyttyjä eikä kiellettyjä tuotteita ole tullut vastaan. Kauppiaat näyttävät noudattavan näitä sääntöjä, Ojala sanoo.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että ilotulite on räjähde. Suuressa valmistuserässä voi olla mukana tuotteita, jotka eivät toimi oikein. Siksi suojalasien käyttäminen ja muun suojauksen huomioiminen on aina tärkeää.

Ojala muistuttaa, että tuotteissa tulee lisäksi olla käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

– Myynnissä ei saa myöskään olla kiellettyjä tuotteita, kuten esimerkiksi pelkkiä paukkuja. Tällaisia ovat aikaisempien vuosien suosikit; niin sanotut tykin laukaukset, kiinalaiset tai muut paukkupommit. Toki rakettien nimet saavat olla aika vapaita, eli nimessä voi olla kiinareista viitteitä, Ojala kertoo.

Ilotulitekaupan arvo on Tukesin arvion mukaan vuosittain noin 10 miljoonaa euroa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.