Tukes: Tämä on suurin vanhassa hississä oleva vaara!

Reilun vuoden aikana on tapahtunut jo kaksi veräjäovista johtunutta tapaturmaa, joiden uhreina on ollut pieni lapsi. Vaaratilanteita sattunee vielä paljon useammin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa hissin haltijoita kiinnittämään huomiota hissin veräjäovien turvallisuuteen. Vanhoissa hisseissä, joissa korin ovi on veräjämallinen, saattaa korin veräjäoven ja kerrostason kääntöoven väliin jäädä tila, johon mahtuu pieni lapsi. Jos lapsi jää loukkuun ovien väliin ja hissi lähtee liikkeelle, on vakavan loukkaantumisen todennäköisyys hyvin suuri.

Hissin tulee täyttää rakentamisaikana voimassa olleet vaatimukset. Veräjämallinen hissikorin ovi on ollut määräysten mukainen ratkaisu aikanaan. Pienen lapsen jääminen ovien väliin loukkuun on kuitenkin tällä hetkellä suurimpia vanhoissa hisseissä olevia vaaroja.

– Tapaturman riskiä ovat kasvattaneet tottumattomuus vanhojen hissien käyttöön ja yleisen luottamuksen lisääntyminen hissien turvallisuuteen. Joissain tapauksissa hissiin tehdyt muutostyöt ja jotkut lisätyt uudet toiminnot, kuten kerrostason ovien muuttaminen itsestään sulkeutuviksi, ovat saattaneet lisätä kyseisen tapaturman riskiä, ylitarkastaja Antti Savola Tukesista arvioi.

Vaaran poistamiseksi on olemassa eri vaihtoehtoja. Eräs yksinkertainen tapa on asentaa kerrostason oven sisäpinnalle kotelo, jolloin ovet eivät mahdu menemään kiinni, jos välissä on lapsi.

Hissin haltijan tehtävä on huolehtia hissin turvallisuudesta. Veräjäovellisten hissien haltijoiden onkin aiheellista tarkistaa hissinsä turvallisuus. Tilanteen arviointi ja mahdollisten parannustoimenpiteiden suunnittelu on hyvä tehdä hissialan toimijoiden kanssa.

Tukes haluaa myös muistuttaa, että hissin käytössä on aina noudatettava varovaisuutta. Lapsia pitää opastaa hissin käytössä ja varsinkin pienimpiä valvoa koko hissimatkan ajan.

Lähde: Tukes

Muista myös käydä tykkäämässä JokakodistaFacebookissa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja