Mainos

Tukes: Latureiden puutteet yleistyneet

Samanmerkkistä matkapuhelimen laturia epäillään sähköiskun aiheuttajaksi Suomessa ja Kiinassa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kerrotaan kuitenkin, että vaaralliset laturit liittyvät useimmiten muihin laitteisiin kuin matkapuhelimiin.

– Latauslaitteita käytetään entistä enemmän. Myös puutteet ovat yleistyneet, kertoo ylitarkastaja Jari Tuomi Tukesista.

Ilta-Sanomat kertoi tiistaina, että Applen iPhone 5 -älypuhelimen laturi oli aiheuttanut 13-vuotiaalle suomalaispojalle sähköiskun. Lehden mukaan poika sai palovamman käteensä ja joutui olemaan yön sairaalassa tarkkailtavana.

Maanantaina maailmalla uutisoitiin, että samanlaisen puhelimen laturin epäillään aiheuttaneen nuorelle kiinalaisnaiselle tappavan sähköiskun. Nainen puhui puhelimeensa, kun se oli latauksessa.

Apple on luvannut auttaa kiinalaisia viranomaisia kuolemantapauksen tutkinnassa. Muutoin yhtiöstä ei kommentoida kumpaakaan tapausta ennen kuin niitä on selvitetty tarkemmin.

Laturissa on nokijälkiä

Suomalaispojalle sähköiskun aiheuttanut laturi on Tukesin tutkittavana. Ylitarkastaja Tuomen mukaan ulkoiset merkit viittaavat sähköiskuun: laturissa näkyy nokijälkiä ja siinä on ollut palonalkua.

Kärähtänyt ja samanmallinen uusi laturi on lähetetty ulkopuoliseen testauslaitokseen. Tuloksia odotetaan parin viikon kuluessa.

Vaaraa aiheuttaneista matkapuhelimen latureista on tänä vuonna tullut Tukesiin vain muutamia ilmoituksia.

– Mikään tietty merkki tai malli ei nouse esille, kertoo Tuomi.

Viallinen laite on paloriski

Virheitä ja vaaroja on ilmennyt lähinnä tietokoneiden ja käsivalaisimien latauslaitteissa. Useita sellaisia on tämänkin vuoden aikana määrätty vedettäväksi pois myynnistä.

Sähköiskuakin suurempi vaara on Jari Tuomen mukaan se, että viallinen latauslaite sytyttää tulipalon. Hän kehottaa kuluttajia ottamaan yhteyttä Tukesiin, jos laturi aiheuttaa sähköiskun tai rupeaa savuamaan.

– Kun ongelmat saadaan tietoon, pystytään paremmin valvomaan, sanoo Tuomi.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.