Tukes: Lastenvaunuissa vakavia turvallisuuspuutteita – yksi merkki poistettu myynnistä

Lastenvaunujen turvallisuudessa ja laadussa on parantamisen varaa, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tutkija Anna Pukander. Tukes testautti kuusi erilaista lastenvaunua, joista löytyi lasten turvallisuutta vaarantavia puutteita. Yhden yhdistelmävaunun puutteet olivat niin vakavia, että maahantuoja järjesti palautusmenettelyn ja poisti vaunut myynnistä korjaustoimenpiteiden ajaksi.

Tukes hankki testattavat lastenvaunut lastentarvikemyymälöistä sekä lastentarvikkeita myyvistä verkkokaupoista. Kaikki testautetut vaunut olivat yhdistelmävaunuja, joissa on kantokoppa pientä vauvaa varten sekä ratasosa isompaa lasten varten. Testaukset tehtiin SGS UK:ssa Iso-Britanniassa.

– Lastenvaunuista löytyi runsaasti puutteita. Puutteita oli vaunujen rakenteissa sekä käyttöohjeissa ja merkinnöissä. Myös laatupuutteita löytyi kahdesta vaunusta, jotka rikkoutuivat testeissä, kertoo Anna Pukander.

Pireus Lux -yhdistelmävaunujen puutteet olivat vakavimmat. Vaunujen istuinosan ja kuomun välissä oli rako, johon lapsen sormet saattavat jäädä voimakkaasti puristuksiin ja hiertyä. Lisäksi vaunujen pehmeän kantokopan reunat olivat liian matalat. – Putoamisvaaran ehkäisemiseksi lastenvaunujen reunojen on oltava riittävän korkeat. Rakenteellisten turvallisuuspuutteiden lisäksi vaunujen käyttöohjeissa ja merkinnöissä oli puutteita, jotka maahantuoja on jo korjannut.

Pireus Lux-vaunujen maahantuoja järjesti vapaaehtoisesti palautusmenettelyn kuluttajilta ja poisti vaunut myynnistä korjaustoimenpiteiden ajaksi.

Muissa testatuissa vaunuissa havaittiin lievempiä rakenteellisia puutteita. Useissa vaunuissa oli rakoja, jotka aiheuttavat sormien puristumisvaaran. Puutteita oli myös suomen- ja ruotsinkielisissä merkinnöissä, varoituksissa sekä käyttöohjeissa.

Suomalaiset maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa lastenvaunujen rakenteellisen turvallisuuden lisäksi siitä, että varoitukset ja käyttöohjeet ovat suomeksi ja ruotsiksi. Puutteelliset ohjeet ja merkinnät on korjattava. Vaunuissa on kuluttajansuojalain mukainen virhe, jos vaunujen mukana ei toimiteta riittäviä käyttöohjeita ja varoituksia.

Pukander muistuttaa myös vanhempien vastuusta. – Lasta ei pidä koskaan jättää vaunuihin ilman valvontaa. Vaunujen turvallinen käyttö on aina vanhempien ja muiden lasta hoitavien aikuisten vastuulla.

– Turvallisuuden kannalta olennaisia asioita ovat mm. valjaiden käyttö, jarrujen lukitseminen sekä sopivien lisätarvikkeiden käyttäminen. Pelkkä itkuhälytin ei riitä valvojaksi, vaan vauvan pitäisi aina olla näkö- ja kuuloetäisyydellä aikuisesta, Pukander muistuttaa.

Tukesin tietoon on tullut viime vuosina muutamia vakavia lastenvaunujen kanssa tapahtuneita onnettomuuksia. Lisäksi virastoon on tullut ilmoituksia lastenvaunuista, joissa on puutteelliset käyttöohjeet tai laadullisia puutteita, jotka liittyvät esimerkiksi työntöaisoihin, vaunujen runkoon tai jarruihin. Toiminnanharjoittajia on edellytetty ryhtymään toimenpiteisiin puutteiden poistamiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja