Tukes: Huikeat 40 prosenttia sähkötuotteista viallisia

Tukesin vuonna 2011 tarkastamista sähkötuotteista lähes 40 prosenttia oli huomattavia puutteita. Etenkin yksi tuoteryhmä oli ylitse muiden: valaistusteknologian tuotteet, erityisesti led-valot olivat ongelmaryhmä.

Tukes teki vuonna 2011 yhteensä 3354 valvontakäyntiä sähkötuotteita myyviin liikkeisiin sekä sähkötuotteiden valmistajien ja maahantuojien luokse. Tuotteita, joissa epäiltiin olevan sähköturvallisuuspuutteita, testautettiin 789 kpl. Näistä vakavia puutteita oli noin 12 prosentissa ja huomattavia puutteita 38 prosentissa. Maahantuojat velvoitettiin palautusmenettelyn avulla keräämään myydyt tuotteet takaisin kuluttajilta 57 tapauksessa. Lisäksi vakavien turvallisuuspuutteiden vuoksi annettiin 95 myyntikieltoa.

Vakavasti puutteellisista tuotteista selkeäksi ongelmaryhmäksi nousivat uuden valaistusteknologian tuotteet, erityisesti led-valaisintuotteet. Vuoden aikana palautusmenettelyyn joutui 15 led-lamppua, kolme led-putkea ja kaksi led-seinävalaisinta.

Ylitarkastaja Mika Toivonen sanoo tulosten osoittavan, etteivät led-lamppujen valmistajat ja maahantuojat ole kiinnittäneet riittävästi huomiota uuden valaistusteknologian tuotteiden turvallisuuteen.

– Tukes on parin viime vuoden aikana kohdistanut markkinavalvontaa juuri led-tuotteisiin, joiden turvallisuus on erityisen huomion kohteena myös EU-tasolla. Niitä koskevat standardit ovat varsin uusia tai vasta valmisteilla, eivätkä valmistajat ja valmistuttajat ole osanneet tehdä tarvittavia riskianalyysejä. Led-tuotteissa onkin huomattavia turvallisuus- ja laatueroja valmistajasta riippuen, Toivonen sanoo.

Turvallisuuden lisäksi sähkötuotteiden tulee täyttää niille asetetut muut vaatimukset, jotka liittyvät muun muassa sähkömagneettiseen yhteensopivuuteen (EMC), tuotteiden ekologiseen suunnitteluun ja energiatehokkuuteen (Ecodesign) sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sisältämiin ympäristölle ja terveydelle vaarallisiin aineisiin

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat