Mainos

Tuhopolttojen määrä tutkintaan

Tuhopolttojen todellinen määrä Suomessa aiotaan selvittää yliopistotutkimuksen avulla.

Turun yliopistossa aletaan kerätä tarkkaa tilastotietoa tuhopoltoista ja kartoitetaan sitä, millaisia tuhopoltot ja -polttajat yleensä ovat.

Tarkkaa tietoa tuhopoltoista on tähän mennessä ollut tarjolla niukasti. Arvioiden mukaan kuitenkin jopa kolmannes kaikista tulipaloista on tahallaan sytytettyjä. Vakuutusyhtiöiden mukaan tuhopoltoista koituu vakuutetulle omaisuudelle ainakin 100-200 miljoonan markan vahingot vuosittain. Koska suuri osa kohteista on vakuuttamattomia, ovat todelliset kustannukset selvästi tätä suuremmat.

Aineellisten vahinkojen lisäksi myös ihmisiä kuolee tai loukkaantuu tuhopolttojen seurauksena. Liekkeihin voi tuhoutua myös rahassa mittaamatonta kansallisomaisuutta, kuten Tyrvään kirkon palossa kolme vuotta sitten. Tutkimusta johtaa Turun yliopiston oikeussosiologian professori Ahti Laitinen, ja sen on määrä valmistua noin vuoden kuluttua. Selvityksen teettää eri ministeriöiden ja pelastusalan järjestöjen sekä vakuutusyhtiöiden keskusliiton yhteinen työryhmä, joka valmistelee kansallista tuhopolttojen torjuntaohjelmaa.

Espoossa oma ohjelma jo testissä

Torjuntaohjelmaa laadittaessa on lähdetty siitä, että parhaiten toimii lähitason ennaltaehkäisevä toiminta. Siksi ministeriötasolla pidetään olennaisena, että kunnat saadaan mukaan. Pisimmällä ollaan Espoossa. Siellä on ollut jo vuoden ajan käynnissä tuhopoltto-projekti, joka on keskittynyt kahteen alueeseen, Espoonlahteen ja Espoon keskukseen.

-Tarkoitus on valistaa esimerkiksi taloyhtiöitä ja kiinteistönhoitajia siitä, kuinka itse asiassa yksinkertaisin keinoin tuhopolttoja voidaan torjua, apulaisosastopäällikkö Martti Sneck Espoon palolaitokselta kertoo. Paljon voi pelastaa jo roskalaatikon sijoittamisella. Sneckin mukaan suositeltavaa olisi vähintään 10 metrin etäisyys rakennuksesta. Hän tosin myöntää, että tiiviisti rakennetussa ja kaavoitetussa kaupunkiympäristössä tämä voi olla ongelmallista. Myös esimerkiksi kohteen valaisu auttaa. Tulipalot sytytetään mieluummin pimeydessä ja siellä, missä ei liiku ihmisiä.

Kahdessa viikossa 13 tuhopolttoa

Kahden viime viikon aikana Espoossa on ollut 13 paloa tai palonalkua, jotka palokunnan mukaan ovat tai saattavat olla tahallaan sytytettyjä. Yksi niistä oli asutussa omakotitalossa, jossa ilmeisesti tulitikkuleikistä alkunsa saanut palo kuitenkin sammui itsestään.

Muut kohteet olivat autiotaloja, roska-astioita, nuotioita tai bussikatoksia. Espoon projektissa ovat mukana poliisi, palokunta, Suomen vakuutusyhtiöiden keskusliitto sekä Espoon-Vantaan ammattikorkeakoulun turvallisuusalan opiskelijat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.