Tuhoisa Daisy-huume ehkä 50-luvun narkolepsialääkettä

Useita ihmisiä sairaalaan vienyt Daisy-huume saattaa olla jo 1950-luvulla kehitettyä lääkettä.

Epäilyjen mukaan muotihuume on 2-DPMP:tä eli desoksipipradrolia, jota käytettiin Suomessakin vuosikymmeniä sitten narkolepsian hoidossa.

Sittemmin muut lääkkeet korvasivat aineen, jolloin sen käytöstä luovuttiin. Nykyisin se on päihdyttävän vaikutuksensa vuoksi niin kutsuttu design-huume.

Ainetta päätyi aiemmin tässä kuussa Länsi-Uudellemaalle todennäköisesti postipakettina muualta Euroopasta.

Aineen tiedetään vieneen ainakin seitsemän ihmistä sairaalahoitoon Länsi-Uudenmaan alueella. Muutamia on yhä tehohoidossa munuaisten pettämisen vuoksi. Lisäksi Daisyn tiedetään aiheuttavan psykoosia.

- Kyllä tämä katsotaan tällä hetkellä hyvin vaaralliseksi aineeksi, sanoo ylikomisario Pentti Kangasniemi poliisihallituksesta.

Varmuutta siitä, onko sairaalahoitoon joutuneiden käyttäjien elimistössä ollut aine desoksipipradrolia, ei kuitenkaan ole. Myöskään aineen vahvuudesta ei ole tietoa. Sen arvellaan kuitenkin olevan amfetamiinia parikymmentä kertaa vahvempaa.

Poliisin mukaan viime aikojen tapauksissa ainetta on käytetty hyvin pieniä määriä. Ainetta tavattiin Suomessa ensimmäistä kertaa loppuvuodesta 2008.

Viime vuonna poliisilla oli tutkittavanaan kymmenisen aineeseen liittyvää juttua, tänä vuonna jo yhdeksän. Viranomaiset pelkäävät kuitenkin Daisyn käytön ryöpsähtävän nykyistä laajemmaksi ilmiöksi, kuten esimerkiksi MDPV:n suhteen tapahtui viime vuonna.

- Valitettavasti se on aika paljon nuorta sukupolvea, joka niihin sitten herkemmin tarttuu. He eivät välttämättä tiedosta vaaroja, joita käyttöön liittyy, Kangasniemi sanoo.

Toki kuviossa pyörii myös raha: moni haistaa vaikkapa netin kautta hankittavasta aineesta markkinaraon.

Suomessa ainetta ei ole vielä luokiteltu virallisesti huumeeksi.

Lue myös:

    Uusimmat