Mainos

Tuhoaako ruokasi ilmastoa?

Ilmastonmuutosta lisää erityisesti naudanlihan-, mutta myös riisintuotanto. Toisaalta sekä lihojen että kasviperäisten tuotteiden välillä on isoja eroja.

Syömisen osuus on tuoreen tutkimuksen mukaan noin kolmannes yksityisen kulutuksen ympäristövaikutuksista. Vaikutuksia voi vähentää kulutustottumuksia muuttamalla, esimerkiksi syömällä kasviksia eläinperäisten tuotteiden sijaan.

Ilmastonmuutosta lisää erityisesti naudanlihan-, mutta myös riisintuotanto. Toisaalta sekä lihojen että kasviperäisten tuotteiden välillä on isoja eroja.

Elintarvikeketjuja on tutkittu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) monivuotisissa Foodchain-hankkeissa.

- Broilerin- ja sianlihan ympäristövaikutukset ovat selvästi pienempiä kuin naudanlihan. Toisaalta nautojen laidunnus vaikuttaa Suomen viljelyolosuhteissa myönteisesti luonnon monimuotoisuuteen ja maaperän kasvukuntoon. Kasviperäisistä tuotteista riisin tuotannon ympäristövaikutukset ovat ylivoimaisen suuret perunaan verrattuna, kertoo vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan riisinviljelystä syntyvien metaani- ja kasvihuonekaasujen päästöt ovat moninkertaisia verrattuna perunantuotannon vastaaviin päästöihin. Nautakarjan märehtiessä syntyvät kasvihuonekaasut puolestaan ovat tuntuvasti korkeammat kuin vastaavat broilerin- ja sianlihan tuotannossa.

Monien tekijöiden summa

Yksityisautoilu ei ympäristövaikutusten kannalta olekaan niin paha kuin usein on annettu ymmärtää. Suomessa sen edelle menevät reippaasti elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat sekä asuminen ja siihen tarvittava energia. Vesipohjaiset tuotteet, kuten esimerkiksi puuro ja olut, kuormittavat niihin verrattuna varsin vähän.

- Ympäristönkulutukseen vaikuttaa nykyisin eniten syöminen, huomauttaa tutkija Katajajuuri.

Ilmastonmuutokseen syömisellä, asumisella ja autoilulla on suunnilleen yhtä suuri vaikutus, mutta vesien rehevöitymisestä yli puolet aiheutuu syömisestä. Yksityisautoiluun verrattuna syömisen vaikutus rehevöitymiseen on moninkertainen.

Kuluttajien valinnat tärkeitä

- Kuluttajien valintapäätökset ovat ympäristövaikutusten kannalta tärkeitä, tähdentää Katajajuuri.

Mitä sitten kuluttaja voisi tehdä vähentääkseen ympäristövaikutustaan?

Tutkimus summaa vastaukseksi enemmän kasviperäisiä tuotteita, vähemmän eläinperäisiä, mieluummin broilerin- ja sianlihaa kuin naudanlihaa, vähemmän maitotuotteita, riisin korvaaminen perunalla ja luonnonkalan suosiminen.

Autolla tulisi kuljettaa kerralla suuri määriä, välttää puolivalmisteita etenkin pakasteissa ja käyttää ruoanvalmistuksessa mikroa. Ruoanlaitossa uuni on pahin energiasyöppö.

Foodchain-tutkimuksessa on mitattu myös muutamien elintarvikkeiden ilmastonmuutosvaikutusta. Esimerkiksi juustokilon tuottaminen vastaa henkilöautolla 60 kilometrin ajoa. Puuroannos neljälle vastaa vain 1,5 kilometrin ja kilo raakaa broilerituotetta 17 kilometrin ajoa henkilöautolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.