Mainos

Tuhkarokon yleistyminen Euroopassa huolettaa tutkijoita

Tuhkarokkotapaukset lisääntyvät Euroopassa huolestuttavaa vauhtia, varoittaa Euroopan tartuntatautivirasto ECDC. Virasto kertoi perjantaina, että tänä vuonna tartuntoja on todettu jo yli 1300, kun vastaava luku viime vuoden kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta oli hieman alle 800.

Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteeksi tuhkarokon hävittämisen Euroopasta vuoteen 2010 mennessä. ECDC varoittaa, että kehitys kulkee nyt kuitenkin päinvastaiseen suuntaan.

Korkeaa kuumetta ja iho-oireita aiheuttava tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi ihmisestä toiseen. Tautia vastaan on rokote, jota ECDC:n mukaan valitettavasti vain harvat Euroopan maat jakavat riittävän tehokkaasti. Suomessa rokote tuhkarokkoa vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Myös rokon sairastaneilla on elinikäinen vastustuskyky tautia vastaan.

Tuhkarokkotapauksia on tänä vuonna tavattu Euroopan maista jo Sveitsissä, Britanniassa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Espanjassa ja Norjassa.

Tuhkarokko leviää Yhdysvalloissakin.

Wisconsinin osavaltiossa on meneillään tuhkarokkoepidemia, joka voi viranomaisten mukaan äityä varsin laajaksi. Milwaukeen kaupungin alueella on havaittu viime päivinä neljä rokkotapausta, joiden pelätään olevan vasta alkua. Vuoden 1990 epidemian aikana kaupungissa sairastui yli tuhat lasta, joista kolme kuoli.

Viime viikkoina tuhkarokkoa on havaittu myös Arizonan, Kalifornian ja New Yorkin osavaltioissa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.