Mainos

Tuhkarokko nostaa päätään Euroopassa

Tuhkarokkotapaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti osissa Eurooppaa, kertoo arvostettu lääketieteen julkaisu Lancet. Taustalla ovat tartunnan saaneiden matkustelu ja epäonnistuneet rokotuskampanjat.

Toissa vuonna Euroopassa todettiin vajaat neljätuhatta tautitapausta. Viime vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana tartunnan saaneita havaittiin jo reilut kuusi tuhatta.

Tapaukset keskittyivät lähinnä Romaniaan, Saksaan, Iso-Britanniaan, Sveitsiin ja Italiaan. Tuhkarokkoa esiintyi varsinkin romaneilla, paljon matkustavilla, maahanmuuttajaperheissä sekä ortodoksijuutalaisilla.

Tauti on helposti ehkäistävissä rokotteella. Sairauden leviämistä edistävät puutteelliset terveydenhuoltopalvelut ja väärät uskomukset rokottamisen haitoista. Tuhkarokolle altistuminen on erityisen vaarallista raskaana oleville naisille, joille se voi aiheuttaa keskenmenon.

Suomessa tuhkarokko on erittäin harvinainen. Viimeksi sitä tavattiin syyskuussa ulkomaalaisella opiskelijalla Helsingissä. Kymmenen viime vuoden aikana tapauksia on ollut kymmenkunta, jotka kaikki olivat peräisin ulkomailta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.