Mainos

Tuhkarokko leviää taas Suomessa

Suomessa on tänä vuonna todettu 23 tuhkarokkotapausta. Koko viime vuonna niitä kirjattiin viisi.

Tuhkarokon yleistyminen johtuu Euroopan heikentyneestä tilanteesta. Suomesta jo käytännössä kadonnut tuhkarokko on runsastunut meilläkin, koska tauti on erittäin tarttuva ja meiltä matkustellaan paljon muualle Eurooppaan.

Viime vuonna Euroopan alueella kirjattiin noin 30 000 tuhkarokkotapausta.

Erittäin tarttuva

– Tuhkarokko tarttuu helposti. Se ei tarvitse kosketusta tai edes pisaraa tarttuakseen ihmisestä toiseen. Virus leijailee sisäilmassa, ja pystyy tarttumaan ihmiseen vielä pari tuntia sen jälkeen kun virusta kantanut henkilö on poistunut huoneesta, kertoo tutkimusprofessori Petri Ruutu THL:stä.

Viime vuosina Suomessa havaitut tuhkarokkotapaukset ovat olleet ulkomailla saatuja tartuntoja. Nyt tilanne on huolestuttava siksi, että tänä vuonna tartuntaketju on jatkunut myös kotimaassa eli kaikki sairastuneet eivät ole itse käyneet ulkomailla.

Suomalaiseen lasten rokotusohjelmaan lisättiin tuhkarokkorokote vuonna 1982. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nuoret ovat hyvin rokotesuojan piirissä.

– Vanhat ihmiset taas ovat sairastaneet taudin nuoruudessaan. Tähän väliin jäävät 1960- ja 70-luvuilla syntyneet, jotka eivät välttämättä ole sairastaneet tautia, eivätkä ole saaneet lapsuudessaan rokotetta, selvittää erikoistutkija Tuija Leino THL:stä.

Puutteellinen suoja on etenkin naisilla, koska miehiä on rokotettu armeijassa.

Kaksi annosta tai tauti

Täyden suojan saadakseen ihmisen on joko sairastettava tauti tai saatava kaksi annosta rokotetta. Suomessa on kymmeniätuhansia ihmisiä, joiden rokotesuoja on puutteellinen. 1960- ja 70-luvuilla syntyneiden naisten lisäksi vailla suojaa ovat myös pikku lapset, joilla ei enää ole äidiltä saatua suojaa, mutta joita ei vielä ole rokotettu.

Käytännössä nämä rokottamattomat lapset ovat 6-18 kuukautta vanhoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on jo antanut neuvoloille ohjeet varhaistaa lasten MPR-rokottamista puolella vuodella.

Lisäksi 6-11 kuukautta vanhat vauvat neuvotaan rokottamaan erikseen, jos he matkustavat Suomen rajojen ulkopuolelle.

Myös toiseen riskiryhmään kuuluvia neuvotaan tarkistamaan rokotesuojansa ennen Euroopan-matkoja. Tarvittaessa rokotteen saa omalta terveysasemaltaan ja se on maksuton.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.