Mainos

Tuhkapilvi aiheuttaa päänvaivaa työnantajille

Monet työnantajat ovat ongelmissa tuhkakatastrofin takia. Työntekijöitä on jäänyt jumiin maailmalle sekä työ- että lomamatkoillaan. Työnantajat kuitenkin suhtautuvat asiaan pääosin ymmärtäväisesti ja rauhallisesti.

Nokialla on alettu seuraamaan työntekijöiden liikkeitä maailmalla systemaattisesti jo viime viikolla. Tällä hetkellä yrityksellä on useita satoja ihmisiä liikematkalla. Yhtiön viestintäpäällikön mukaan ensimmäiseksi on selvitetty työntekijöiden sijainti ja turvallisuus, jonka jälkeen on ohjeistettu jatkotoimista.

– Euroopassa olemme järjestäneet isoissa Nokia-keskittymissä - Suomessa, Tanskassa ja Englannissa - bussikuljetuksia työntekijöille. Olemme keränneet ihmisiä pois kaupungeista ja varmistaneet, että he pääsevät kotiin, kertoo viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovinen.

Nokialla on työntekijöitä myös Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Siellä olevia työntekijöitä on ohjeistettu pysymään kohteessaan, koska tällä hetkellä ei voida tehdä mitään.

– Jatkossa voidaan esimerkiksi Aasiassa olevia ihmisiä lennättää ensiksi Etelä-Eurooppaan ja sieltä bussilla Suomeen, Huovinen sanoo.

Työntekijöille on kuitenkin annettu ohjeeksi se, että jos olinpaikastaan ei saa varmistettua loppuun saakka bussi- ja laivayhteyksiä, kannattaa olla lähtemättä - varsinkin, jos on jonkin ulkomaisen Nokian toimiston lähettyvillä.

– Ettei sitten jää kesken matkan jumiin jonnekin, mistä on vielä hankalampaa päästä kotiin. Kärsivällisyyttä tämä vaatii.

Huovisen mukaan tilanne on nyt niin ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen, että työnantaja on ymmärtäväinen - esimerkiksi lomamatkalle jumiin jääneet saavat normaalisti palkkansa.

Työmatkalaisten palkka korvataan

Keskon lähes kaikki työmatkalaiset ovat palanneet jo Suomeen erikoisjärjestelyin, pikkubusseilla, laivalla ja junilla. Muutama on vielä messumatkalle jumittuneena, mutta viimeisetkin ovat arvion mukaan Suomessa keskiviikkona. Työmatkalaisille maksetaan normaalisti palkka. Lomamatkalaisten osalta tilanne on vielä selvittämättä.

– Selvitämme tilannetta ja joka tapauksessa tiedotamme ratkaisusta ihan ensiksi yhtiön sisällä, kertoo Keskon viestintäjohtaja Paavo Moilanen.

S-Ryhmällä on muutamia henkilöitä työmatkalla. Työmatkalaisten palkka ja päivärahat korvataan, mutta lomamatkalaisille ylimääräiset päivät ovat palkatonta poissaoloa.

- Tähän voi käyttäää esimerkiksi kertyneitä saldoja, jolloin voi olla palkallisella vapaapäivällä, kertoo SOK:n henkilöstöjohtaja Leena Olkkonen.

"Raastavinta, ettei tiedä paluupäivää"

Seinäjoen kaupungin työntekijöitä on maailmalla kaupungintalon henkilöstöä myöten. Kaupungin organisaatiossa on kuitenkin olemassa varajärjestelmät tällaisia tilanteita varten, joten perustoiminta saadaan pyöritettyä.

– Olemme hyvin tietoisia siitä, missä työntekijämme juuri nyt ovat. He ovat tehneet uusia reitityksiä ja ovat tulossa muun muassa junalla ja autolla, joten osaamme arvioida myöskin saapumispäivän takaisin työmaalle, sanoo Seinäjoen kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta.

Jokiranta kiittää kärsivällisyydestä niitä työntekijöitä, jotka joutuvat maailmalla luomaan uusia matkustusjärjestyksiä. Raastavinta hänen mielestään työnantajille on se, että paluupäivää ei voida tarkalleen tietää.

Myös MTV3:n moni työntekijä on maailmalla. Muun muassa toimittajia on jumissa eri maissa. Yhtiö ei ole tehnyt tuhkakatastrofin takia erillistä linjausta poissaoloista, vaan niistä ilmoitetaan normaalisti omalle esimiehelle. Työntekijöille maksetaan palkka, vaikka he eivät pääsisikään työpaikalleen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.