Tuhkapilven liikkeet ennustettavissa - ei kuitenkaan hallittavissa

Tuhkapilven liikkeiden ennustaminen on yhtä tarkkaa kuin sääennusteiden teko. Ilmatieteenlaitoksen ylimeteorologi Henri Nyman sanoo, että tuhkassa on kuitenkin oma vaikeutensa.

– Tarkkuus on sinänsä vaikeaa, että tulivuoren päästö on vaikeasti mitattavissa, Nyman sanoo.

– Pääsemme kuitenkin kymmenien kilometrien tarkkuuteen.

Nyman kertoo, että kun tiedetään piste, josta päästö tapahtuu, voidaan säämalleilla laskea miten ilmapaketit siitä kohdasta liikkuvat. Samalla tavalla lasketaan normaalistikin sääennustuksissa.

– Meillä on myös leviämismalleja, joihin päästämme keinotekoisia hiukkasia. Sitten seuraamme miten hiukkaset säämallissa liikkuvat, Nyman toteaa.

Uusi tuhka luo epävarmuutta

Pilven liikkeiden ennakointi menee käsi kädessä sääennusteen kanssa. Epävarmuutta tuo taivaalle tuleva uusi tuhka. Jo taivaalla olevan tuhkan liikkeet voidaan ennustaa tarkasti kaksi vuorokautta eteenpäin.

– On kuitenkin muistettava, että tuhkaa tulee alas myös pilvien sateiden mukana. Lisäksi normaali painovoiman vaikutus tuo tuhkaa alas, Nyman sanoo.

– Ei se siellä ilmassa ikuisesti pysy.

Nymanin mukaan kukaan ei tarkasti tiedä, kauanko uutta tuhkaa ilmakehään tulee.

– Eilen tuhkapilvi nousi reiluun kymmeneen kilometriin. Nyt uuden tuhkan korkeus on noin viisi kilometriä. Se kertoo, että purkaus on ehkä heikkenemään päin, Nyman toteaa.

Suomeen tuhkapilvi tulee ensi yön aikana. Se leviää aamun aikana Etelä-Suomeen, mutta menee suurimmilta osin Suomen eteläpuolelta ohi. Nymanin mukaan vaikutuksia voi verrata aikaisempien kesien metsäpalosavuihin.

– Ilman sameutena se näkyy. On myös mahdollista, että ilmanlaadun heikkenemistä havaitaan.

Olemme pilven armoilla

Nymanin mukaan ei ole käytännössä mitään keinoja, millä tuhkapilven liikkeitä voisi ohjailla. Pilviä voi hänen mukaansa sadettaa keinotekoisesti alas.

– Mutta tuhka on tuhkaa. Se ei ole vettä, eikä sitä saa satamalla alas.

Teoriassa, jos tuhka olisi sekoittunut pilviin, keinotekoisen sateen aiheuttamista voisi harkita.

– Käytännössä olemme kuitenkin pilven armoilla.

Lue myös:

    Uusimmat