Tuhansien latujen maa: Suomalaiset hiihtävät ahkerasti asuinpaikasta riippumatta – metsäladun voittanutta ei kuitenkaan ole

Suurin osa hiihtää pitopohjasuksilla 2:10
Pitopohjasuksien suosio pitää.

Suomalaisista kolmasosa hyppää talven aikana suksille, oli kyse sitten kaupunkilaisista tai maalla asuvista, ilmenee Suomen Ladun hiihtobarometristä.

Tiistaina julkaistu selvitys kertoo myös, että hiihtämään lähdetään riippumatta siitä, sijaitseeko hiihtolatu oman tontin rajalla vai kauempana.

–  Jos mietitään kaikkia liikuntamuotoja, niin hiihto on siellä kärkipäässä edelleen ja harrastus on vankkaa, kertoo Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Wilhelm Stenbacka STT:lle.

Kyselyyn vastanneet kertoivat hiihtävänsä mieluiten metsäladuilla. Pelto- ja jääladuille suuntaavia on eniten perinteistä hiihtävien joukossa.

Latujen kunto saa suomalaisilta lähes yksinomaan hyvän arvosanan. Lähes 90 prosenttia vastaajista ilmoittaa olevansa tyytyväisiä oman kotikunnan latuihin.

Stenbacka arvelee, että Suomessa on varmasti kymmeniä tuhansia kilometrejä latua.

–  Kautta koko maan on laajat latuverkostot ja tällaisena talvena, kun on oikeasti hyvät talviset olosuhteet, niin ihmisillä on latu kyllä hyvin lähellä kotia.

Tykkilumella hiihdetään myös aivan Pohjois-Suomessa asti. Noin puolet barometriin vastanneista kertoo hiihtäneensä tykkilumella.

Taloustutkimuksella teetettyyn avoimeen verkkokyselyyn vastasi reilut 1  900 hiihdon harrastajaa, joista reilu kolmannes oli Suomen Ladun jäseniä.

Ikäihmiset vannovat perinteisen nimeen

Barometrin mukaan naiset hiihtävät enemmän perinteisellä tyylillä kuin miehet. Miesten joukossa on enemmän paitsi luisteluhiihtäjiä myös niitä, jotka käyttävät molempia tyylejä.

Kummankin hiihtotyylin käyttäjiä on paljon nuorissa, alle 20-vuotiaissa. Heistä yli puolet hiihtää sekä perinteistä että vapaata.

Yli 70-vuotiaista vastaajista puolestaan 76 prosenttia hiihtää perinteistä.

Hiihtovälineinä toimivat yhä useammin erilaiset pitopohjasukset. Lähes 65 prosenttia vastaajista omistaa sellaiset.

Selvityksestä ilmenee myös, että hiihto on pääosin rauhanomainen harrastus. Vain neljä prosenttia vastaajista kertoo kokeneensa epäasiallista käytöstä hiihtoladuilla.

Lue myös:

    Uusimmat