Mainos

Tuhansien eläkkeensaajien asumistuki pienenee ensi vuonna

Syynä on uusi laki eläkkeensaajien asumistuesta, mikä tulee voimaan ensi vuoden alusta alkaen. Asumistukea saa yli 170 000 eläkeläistä.

Tuhansien eläkkeensaajien asumistuki pienenee ensi vuonna, kun kulutusluottojen korkoja ei saa enää vähentää tuloista. Monilta asumistuki voi loppua jopa kokonaan, mutta joillakin korkoja aiemmin vähentäneilläkin tuki voi säilyä ennallaan.

Ensi vuoden alusta tulee voimaan uusi laki eläkkeensaajan asumistuesta. Hallitus perusteli muutosta sillä, ettei yleisessä asumistuessakaan saa vähentää kulutusluottojen korkoja. Asumistuen tarkoitus ei ole kompensoida kulutusluotoista aiheutuvia kuluja.

Eläkkeensaajan asumistukea saa kaikkiaan noin 171 000 eläkeläistä, joista yhdeksän prosenttia on vähentänyt tuloistaan kulutusluottojen korkoja. Nämä noin 18 000 eläkkeensaajaa saavat Kelalta ennen vuoden vaihdetta päätöksen korkojen leikkaamisesta.

Leikkaus tehdään vähitellen

Kulutusluottojen korkojen leikkaus tehdään vähitellen viiden vuoden aikana. Jokaisen vuoden alussa korkojen määrää pienennetään 20 prosenttia, tai vähintään 250 euroa vuodessa.

Jo aiemmin kesän ja syksyn aikana Kelassa on selvitelty asumistuen saajien lainojen perusteita, jotta kulutusluotot voidaan erotella muista lainoista. Esimerkiksi asuntolainojen, opintolainojen ja tulonhankkimista varten otettujen lainojen korot vaikuttavat edelleenkin asumistukeen.

Asumistuki voi myös parantua lainmuutoksen vuoksi. Esimerkiksi eläkkeensaajan luona asuva lapsi kuuluu uuden lain mukaan asumistukea saavaan perheeseen 18-vuotiaaksi saakka, kun nykyisen lain mukaan ikäraja on 16 vuotta.

Lainmuutos lieventää myös omaisuuden vaikutusta asumistukeen, Esimerkiksi kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta ei enää oteta huomioon. Eläkkeensaajan asumistukea voi ensi vuoden alusta saada myös leski, joka saa työeläkelakien mukaista perhe-eläkettä, leskeneläkettä tapaturman tai liikennevahingon perusteella tai sotilasvammalain mukaista huoltoeläkettä. Nämä muut muutokset tehdään vasta asumistuen seuraavassa tarkistuksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.