Mainos

Tuhansia vainajien aseita heitteille vuosittain

Taannoisen selvityksen mukaan Suomessa saattaa olla jopa 300 000 asetta, joiden lupaa kuolinpesät eivät ole uusineet.

Yhä useampi kuolinpesä jättää ilmoittamatta jäämistöstä löytyneistä ampuma-aseista. Kuolinpesien pitäisi hakea menehtyneen jäämistöstä löytyneelle aseelle uutta lupaa puolen vuoden kuluessa. Ellei kukaan perillisistä uusi lupaa nimiinsä, aseesta tulee laiton.

Sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö, hallitusneuvos Jouni Laiho arvioi Sanomalehti Keskisuomalaisessa, että vuosittain noin kymmenentuhatta kuolinpesien asetta jätetään ilmoittamatta. Laihon mukaan aseiden tarkkaa määrää on kuitenkin mahdotonta selvittää.

Sisäministeriö teetti taannoin kyselytutkimuksen, jonka mukaan Suomesta löytyisi kaikkiaan jopa 300 000 pimentoon jäänyttä asetta. Laihon mukaan käytännön kokemus kuitenkin osoittaa, että tulos on vääristynyt selvästi yläkanttiin.

Perikuntien haltuun jäävät aseet ovat useimmiten metsästyskäyttöön hankittuja kivääreitä, haulikoita ja pienoispistooleita.

Syynä tiedotuksen vähentyminen

Kun aseet luovutetaan poliisin haltuun, suurimmalle osalle niistä myönnetään uusi lupa. Loput pääsääntöisesti tuhotaan. Poliisi voi myös huutokaupata aseen tai tehdä sen pysyvästi ampumakelvottomaksi.

Laihon mukaan syynä poliisille luovutettujen aseiden vähentymiseen on se, että viranomaiset eivät ole viime aikoina järjestäneet tiedotuskampanjoita niin sanotusta armovuosijärjestelmästä. Järjestelmä antaa vainajan omaisille mahdollisuuden luovuttaa laittomiksi muuttuneet aseet poliisille ilman rangaistusta luvattomasta hallussapidosta. Tämä edellyttää, ettei aseen päätymiseen luovuttajan haltuun liity rikosta.

Sisäministeriö aikoo tulevaisuudessa käynnistää kampanjan, jolla muistutetaan järjestelmän olemassaolosta. Kampanjan tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.