Mainos

Tuhansia talouksia yhä sähköttä Itä-Suomessa

Itä-Suomessa tuhannet kotitaloudet ovat yhä ilman sähköä eilisen myrskyn jäljiltä. Valtaosa linjoista saadaan sähköyhtiöiden mukaan kuntoon huomisen kuluessa.

Tuhannet itäsuomalaiset taloudet joutuvat odottamaan huomiseen saadakseen sähköt eilisiltaisen myrskyn jäljiltä.

Sähköt olivat poikki pahimmillaan yli 100 000 taloudelta Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomen itäosissa. Sadat asentajat uurastivat niitä kuntoon koko päivän ajan.

Suur-Savon Sähkön jakelualueella Etelä-Savossa oli illansuussa vielä 10 000 taloutta sähköttä. Atro Oyj:n eli entisen Savon Voiman alueella luku oli yli 20 000. Käyttöpäällikkö Matti Ryhänen Savon Voimasta lupaa, että valtaosa linjoista saadaan kuntoon huomisen kuluessa.

Suur-Savon Sähköstä kerrotaan, että korjaustoiminta hidastuu jatkossa, sillä vaurioiden laatu pahenee. Hankalimmat korjaustyöt jäävät alkuviikkoon. Korjaustyöt ovat edeneet niin, että ensin korjattiin korkeajänniteviat ja sen jälkeen kotitalouksiin menevät pienjänniteviat.

Etelä-Savossa vikakohtien paikantamiseen käytettiin myös helikoptereita. Pohjois-Savoonkin helikopteria yritettiin hankkia, mutta niitä ei enää ollut saatavilla. Myrskyn jäljiltä häiriöitä oli paljon myös puhelinliikenteessä.

Kaakkois-Suomesta luoteeseen edennyt myrsky kaatoi runsaasti puustoa. Kaatunutta puumäärää ei ole osattu vielä arvioida. Runkoja kaatui runsaasti talojen ja autojen päälle. Myös kattoja repeytyi irti. Vahinkoilmoituksia tippui pelastuslaitoksille pitkin päivää, kun ihmiset kävivät mökeillään tarkastamassa tilannetta.

Viranomaiset pitävät ihmeenä sitä, ettei henkilövahinkoja tiettävästi sattunut lainkaan. Pitkistä sähkökatkoksista aiheutuu monenlaisia vaikeuksia karjatiloille ja teolliselle tuotannolle. Lehmät jäävät lypsämättä, sillä ne eivät suostu käsinlypsyyn.

Kotitalouksissa tuntuva riesa on pakastimien sulaminen. Viranomaiset muistuttavat, että katkoksen aikana pakastimia ei pidä avata. Lisäksi ne on hyvä erittää peittämällä. Tällöin pakasteet voivat pysyä kunnossa ilman sähköjä jopa pari vuorokautta.

Koko Suonenjoen kaupunki ilman sähköä

Unton päivän iltana raivonnut myrsky koetteli erityisen pahasti Sisä-Savoa.

Suonenjoella koko kaupungista katkesivat sähköt pitkäksi aikaa. Puita kaatuili talojen katoille ja teille. Valtatie 9 piti saada nopeasti auki, sillä Kuopioon oli menossa kiireellisiä sairaskuljetuksia.

Puustoa tuuli harvensi reilusti. Aluepalomestari Kauko Laurila Karttulasta arvioi, että paikka paikoin puista meni nurin kymmenen prosenttia. Kaatuneitten puitten korjuu työllistää pitkään.

- Siitä tulee iso savotta, Laurila sanoi.

Karttulaan saatiin sähköt vasta iltapäivällä. Paloasema oli myös puhelinmotissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.