Mainos

Tuhansia pohjoiskorealaisia kuollut nälkään

Tuhansia pohjoiskorealaisia on kuollut nälkään viime syyskuun jälkeen, Yhdysvaltain hallituksen edustaja kertoi tänään japanilaisen Jiji-uutistoimiston mukaan. Luku perustuu Pohjois-Korean tilanteeseen tutustuneiden amerikkalaisviranomaisten keräämiin tietoihin.

Kova ruokapula on koetellut kommunistista Pohjois-Koreaa vuodesta 1995. YK:n ruokaohjelman WFP:n puitteissa toimitettu apu kattaa tällä haavaa vain viisi prosenttia tarpeesta.

Etelä-Korean Punainen Risti ilmoitti tänään, että se lähettää pohjoiseen ruokaa ja vihannesten siemeniä viiden miljoonan markan arvosta.

Pohjois-Korean elintarviketilanne on niin huono, että myös sotilaiden ruoka-annoksia on jouduttu pienentämään, kertoi WFP:n johtaja Catherine Bertini tänään.

-Hallitus antaa sotilaille suuremmat päiväannokset kuin muulle väestölle. Äskettäin kuitenkin myös armeijan annoksia jouduttiin vähentämään, hän sanoi. Noin 23 miljoonan asukkaan Pohjois-Korealla on 1,1 miljoonan sotilaan vahvuiset asevoimat.

Nälkäkuolema uhkaa miljoonia

Äskettäin maassa vieraillut Bertini arvioi, että ilman laajamittaista kansainvälistä apua miljoonia pohjoiskorealaisia uhkaa nälkäkuolema jo kesällä.

-Tilanne on hälyttävä ja pahenee kaiken aikaa. Ihmiset ovat joutuneet syömään jopa puun kuorta muun syötävän puutteessa, hän sanoi.

Bertini kertoi nähneensä vierailunsa aikana lapsia, joiden tukka punersi ja vatsa oli turvonnut; molemmat merkkejä vaikeasta aliravitsemuksesta.

WFP:n johtaja ei voinut vahvistaa amerikkalaisviranomaisten tietoja, joiden mukaan tuhansia pohjoiskorealaisia olisi nääntynyt nälkään viime syyskuun jälkeen.
-En voi vahvistaa tietoa, mutten olisi hämmästynyt, jos se pitäisi paikkansa.

Bertini vetosi kansainväliseen yhteisöön ruoka-avun antamiseksi Pohjois-Korealle ja vakuutti, että ainakin hänen järjestönsä kautta apu pääsee varmasti perille.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.