Mainos

Tuhansia lapsia pahoinpidellään joka vuosi

Alle 15-vuotiaisiin lapsiin kohdistuneet väkivaltarikokset tulevat yhä useammin poliisin tietoon, ilmenee Poliisiammattikorkeakoulun tilastoista.

Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija Noora Ellonen vahvistaa sen, että ihmiset uskaltavat ilmoittaa lapsiin kohdistuneista väkivaltateoista entistä paremmin.

– Ihmiset ymmärtävät, että kasvatusperiaatteet ovat erilaiset kuin 30 vuotta sitten. Lisäksi viranomaiset ovat parantaneet yhteistyötään, Ellonen toteaa.

Keskusrikospoliisin mukaan tilannetta ovat parantaneet myös lakimuutokset, joiden myötä esimerkiksi seksuaalirikoksiin on voitu puuttua aiempaa paremmin. Viime vuoden kesäkuun jälkeen uudeksi rikosnimikkeeksi otettiin käyttöön lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin.

– Rikosten ilmoituskynnys on madaltunut ja rikosten rangaistukset ovat koventuneet. Myös poliisi on parantanut omaa selvittelytyötään, jonka avulla niin sanotut piilorikokset ovat tulleet esiin, keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala toteaa.

Poliisiammattikorkeakoulun keräämien tietojen mukaan poliisille ilmoitettiin 2849 lapsiin kohdistunutta väkivaltarikostapausta vuonna 2005. Viime vuonna määrä oli kasvanut lähes 5 000 kappaleeseen.

Lasten väkivaltatapaukset ovat nousseet esille 8-vuotiaan tytön surman takia. Poliisi on aloittanut esitutkinnan lastensuojelun osalta tytön tapauksessa.

Asiaa tutkitaan virkavelvollisuuden rikkomisena, joka kohdistuu Helsingin kaupungin sosiaaliviranomaisiin.

Helsinkiläistytöstä oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia. Huostaan otettuna ollut lapsi palautettiin isälleen pari kuukautta ennen kuolemaa. Isää ja tämän naisystävää syytetään nyt pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja murhasta.

Tyttö löydettiin kuolleena helsinkiläisestä yksityisasunnosta viime äitienpäivän aamuna. Tyttö asui isänsä asunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.