Tuhansia amislaisia uhkaa pakkomuutto

Tuhansia ammattikoululaisia uhkaa pakkomuutto 1:41

Ammattikoululaiset pelkäävät opinahjojensa puolesta. Hallituksen esittämät uudistukset voivat merkitä jopa kymmenien oppilaitosten sulkemista.

Sähköalaa opiskeleva Matti Korkalo opiskelee Ammattiopisto Lappiassa, Torniossa. Matkaa kotiin, Enontekijöön, on kolme sataa kilometriä. Hän on joutunut hankkimaan opiskelija-asunnon koulun asuntolasta heti peruskoulun jälkeen.

- En halunnut lukioon ja täällä Torniossa on hyvä sähköalan koulutus, niin päädyin tänne opiskelemaan. Ihan hyvin tähän itsenäiseen olemiseen olen sopeutunut, kertoo Korkalo.

Kaikkiaan viidennes toisen asteen ammatillisista opiskelijoista joutuu muuttamaan opiskelupaikkojen perässä. Ammatillisten oppilaitosten verkostoa on karsittu puoleen kahden viime vuosikymmenen aikana. Nyt oppilaitokset elävät uuden viikatteen edessä. Hallituksen esitys uusista järjestämisluvista uhkaa puolittaa koulutuksien järjestäjien määrän nykyisestä vajaasta kahdesta sadasta. Ammattiin opiskelevien järjestö Sakki ry pelkää, että tämän jälkeen jo joka kolmas amislainen joutuu muuttamaan kotipaikkakunniltaan opiskelupaikkakunnille.

- Nyt kun hallitus on viemässä tällaisen esityksen eduskuntaan, niin poliitikkojen pitäisi päättää myös siitä, miten nuorten asuminen ja toimentulo ratkeaa, vaatii Sakki ry:n puheenjohtaja Aleksej Fedotov.

Valtaosa menee toisen asteen ammatilliseen koulutukseen alaikäisenä, mikä voi vaikeuttaa itsenäistä asumista. Harva pystyy rahoittamaan opintoja työllään, koska alaikäisen on vaikea työllistyä. Vanhempien tulot leikkaavat puolestaan nuoren opintotukia.

OAJ: Tavoitteet hämäriä ja suunta epäselvä

Myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ moittii suuruuden ekonomialle perustuvaa uudistusta. Kaikkien opetuksen järjestäjien on haettava toimilupaansa ensi elokuuhun mennessä. .

- On aiheellista pelätä, että oppilaitosten verkosto harvenee merkittävästi. Nyt nuorista ollaan tekemässä kestävyysvajeen maksajia, ei tässä oikeasti tavoitella nuorten hyviä palveluita ja koulutuksen saatavuutta, kritisoi Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Misukan mukaan koko ammattikoulutuksen järjestäjäverkko elää nyt hämmennyksen keskellä, koska toimilupien lisäksi myös koulutuksen rahoitus uudistetaan.

- Oppilaitoksissa ei tiedetä, millä rahalla opetetaan, onko opetuslupaa ylipäänsä tiedossa ja epäselvää on sekin, mitä opetetaan.

Opetusministeri Kiuru: Huoleen on aihetta

- Minusta opiskelijoiden huoli on aiheellinen. On selvää, että jokaisen nuoren pitää saada omalla alueellaan opiskella. Ja tämän huolen me poliitikotkin jaamme, toteaa opetusministeri Krista Kiuru (SDP).

Kiurun mukaan hallituksen järjestämislupauudistus liittyy kuntien tehtävien vähentämiseen. Sen mukaan sekä lukioiden ja ammatillisen koulutuksen järjestäjiä vähennetään ja kuntarajat ylittävä yhteistyö tiivistyy. Uudistus ei Kiurun mukaan tavoittele sitä, että opiskelumatkat pitenisivät. Tarkoituksena on se, että iso koulutuksen järjestäjä tarjoaa opetusta useissa toimipisteissä.

Lupien myöntäminen on seuraavan opetusministerin käsissä. Kiuru toivoo, että toisen asteen opiskelupaikat pysyvät lähellä nuorten kotikontuja.

Lue myös:

    Uusimmat