Mainos

Tuhannet suomalaiset vaihtavat etunimensä - useimmiten turhaan

Tyytymättömyys etunimeen, sen kirjoitusasuun tai nimien määrään saa vuosittain kolmisentuhatta suomalaista muuttamaan nimeään. Väestörekisterikeskuksen keräämien tietojen mukaan viime vuonna reilut 3200 suomalaista teki etunimimuutoksen. Yleisin syy oli halu lisätä etunimi.

- Monella ihmisellä on esimerkiksi jokin kutsumanimi, joka ei kuitenkaan ole yksikään virallisista etunimistä. Jotkut haluavat sitten tämän kutsumanimen etunimeksi, kertoo osastosihteeri Jaana Polvinen Kainuun maistraatista.

Etunimen vaihtaminen on Suomessa helppoa, pelkkä ilmoitusasia. Etunimen voi muuttaa ilman perusteluja yhden kerran. Jos nimeään haluaa muuttaa toistamiseen, on muutosta haettava maistraatista hakemuksella. Tällä kertaa nimimuutos täytyy myös perustella.

Viime vuonna hieman yli 300 suomalaista muutti etunimeään toistamiseen.

Nimilautakunta käsittelee toista kertaa nimeään muuttavien hakemukset, joilla haetaan uutta nimeä. Jos haluaa palata entiseen etunimeensä, ei lautakunnan lausuntoa tarvita.

- Kutsumme heitä katujiksi, sillä suurin osa hakijoista haluaa palata entisen nimeensä, kertoo nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki.

Polvisen mukaan usein hakija itse on tyytyväinen uuteen etunimeensä, mutta sukulaiset tai tuttavapiiri kokevat nimen vieraaksi. Siksi nimi muutetaan alkuperäiseen muotoonsa.

Uudella nimellä uusi elämä

Harvoin kukaan nimenmuutoshakijoista haluaa kerralla vaihtaa kaikki etunimensä. Ketomäen mukaan yleisempää on "väliviiva-venkslaaminen".

- Ensin kaksi etunimeä kirjoitetaan yhteen ja todetaan, ettei se ollutkaan hyvä. Ja sitten halutaan nimet väliviivan kanssa tai erikseen.

Kaikki eivät uskalla vaihtaa nimeään omien vanhempien ollessa elossa. Ketomäen mukaan jotkut hakijat ovat kertoneet vanhempien antaman nimen inhottaneen heitä jo pitkään, mutta vanhempia ei ole haluttu loukata vaihtamalla nimeä.

Ulkomaalaista syntyperää olevat suomalaiset muuttavat harvoin etunimiään. Ketomäen mukaan vain muutama on hakenut suomalaisempaa tai kansainvälisempää nimeä. Eräs arabimies halusi muuttaa nimeään, jotta pääsisi helpommin työhaastatteluun.

Nimimuutoksella saatetaan haluta myös häivyttää entisiä ongelmia. Kainuun maistraatin kautta on muutaman kerran entinen vanki muuttanut etunimeään, jotta paluu arkeen sujuisi helpommin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.