Mainos

Tuhannet suomalaiset haksahtivat sijoitushuijaukseen

Suureksi sijoitushuijaukseksi epäilty WinCapita/WinClub -sijoitusklubi on vetänyt töpselin irti seinästä. Klubin nettisivut hävisivät reilu viikko sitten ilman minkäänlaista ilmoitusta tai selitystä jäsenille. Arviot klubin jäsenmäärästä vaihtelevat 4000:sta jopa 8000:een. Suurimmat sijoitetut summat ovat kymmeniätuhansia euroja.

Jäsenistön keskuudessa levitettiin viime viikolla huhua, jonka mukaan sivut palaisivat toimintaan 16.3. Kun näin ei käynyt, nettikeskusteluissa useat anonyymit kirjoittajat kertoivat tekevänsä rikosilmoituksen. KRP:n rikostarkastajan Markku Ranta-ahon mukaan hänellä ei ole tällä hetkellä tietoa mahdollisista ilmoituksista.

- Ne tehdään tietenkin yksittäisiin poliisipiireihin ja kokonaiskuva aukeaa meille myöhemmin. Yritämme myös selvittää, millaisista mahdollisista rikosnimikkeistä tässä puhutaan. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi rahankeräysrikos tai petos, Ranta-aho selventää monimutkaista vyyhtiä.

KRP:ssä käydään parhaillaan läpi myös erilaisia vihjeitä, joissa on viitattu sijoituskerhon kansainvälisiin yhteyksiin.

Ranta-ahon mukaan asiasta aiotaan tiedottaa tarkemmin lähiaikoina, ei kuitenkaan välttämättä vielä tänään.

Mikäli klubiin kohdistuvat epäilyt osoittautuvat tosiksi, kyse on todennäköisesti suomalaisittain ennennäkemättömän suuresta verkostohuijauksesta.

Valuuttakaupalla hurjia tuottoja

Syyskuussa MTV3:n Uutiset kertoi ensimmäisenä pyramidipeliepäilyn kohteeksi joutuneesta WinClubista. Värvättäville jäsenille sponsorit kertoivat sijoitusklubin tekevän huipputuottoisaa valuuttakauppaa nerokkaan tietokoneohjelman avulla. Tuottoprosenttien kerrottiin olevan vuositasolla yli 400. Loppuvuonna mediahuomion pyörteissä klubi vaihtoi yllättäen nimensä WinCapitaksi.

Vielä kolme päivää sitten kokkolalainen, pitkäaikainen WinClub-sijoittaja vakuutteli puhelimessa toimittajalle, että Internet-sivujen häviäminen liittyy ainoastaan päivityksiin, joiden valmistuttua klubi avattaisiin uudestaan.

Sijoittaja myös kertoi, että päivitysprojekti liittyy joidenkin yksittäisten jäsenten väärinkäytöksiin, jotka klubi halusi selvittää. Tiedotuspimentoon jääneiden jäsenten huolta rahoistaan hän ei pitänyt kovin merkittävänä asiana.

- Ei tässä kukaan ole mitään menettänyt, hän tyytyi kuittaamaan.

Kyseinen WinClubilla suuria summia tienannut sijoittaja sanoo tuntevansa klubin johdon hyvin. Toimittajalle nimettömänä pysyttelevät johtajat eivät hänen mukaansa halua puhua, koska ”te teette kuitenkin vain niitä p**kajuttuja”.

Jäsenille koko klubin sydämeksi on mainittu salaperäinen Hannu, jonka kerrotaan kehittäneen klubin käyttämän nerokkaan tietokoneohjelman. Joulukuussa MTV:n 45 minuuttia –ohjelmassa kerrottiin Hannun mittavista ulosottoveloista ja talousrikostuomiosta.

Pankista lainaa sijoitusta varten

Kuopiolainen pankkimies kertoo perehtyneensä klubin toimintaan viime vuonna siinä vaiheessa, kun WinClub alkoi töiden puolesta tulla vastaan lähes päivittäin.

- Ihmiset muun muassa hakivat lainaa sijoitusta varten. Neuvoni oli tietenkin, ettei tuonkaltaiseen toimintaan pidä missään nimessä sijoittaa.

Pankkimiehen arvion mukaan asiasta kiinnostuneita kuopiolaisia oli jopa satoja. Monet heistä sijoittivat WinClubiin neuvoista huolimatta. Toimituksen tiedossa on tapauksia, joissa on tehty lainarahalla kymmenien tuhansien eurojen sijoitukset klubiin.

Ainakin kahdessa suomalaisessa pankissa henkilökuntaa varoitettiin viime vuonna WinClubiin liittyvistä pankkiasioista.

Nettipalsta myös poliisin tarkkailussa

Klubin toiminta on herättänyt vilkkaan keskustelun internetissä. Esimerkiksi tietokoneharrastajien suosiman MuroBBS-palstan kesäkuussa alkunsa saanut keskusteluketju on kasvanut jo yli 600-sivuiseksi. Palstalla on käyty kiivasta väittelyä klubin puolustajien ja kritisoijien kesken. Myös KRP:ssä nettikeskusteluja on seurattu tiiviisti.

- Olemme tänäänkin käyneet läpi viikonlopun aikana tehtyjä kirjoituksia, Ranta-aho kertoo.

Osaltaan nettikeskustelun suosiota selittänee klubin toiminnan salaperäinen luonne. Loppuvaiheessa monet jäsenet ovat hakeneet tietoa rahojensa kohtalosta nimenomaan keskustelupalstoilta, sillä klubin vähäinenkin tiedottaminen loppui samaan aikaan palvelun katoamisen kanssa. Ainoa yhteystieto klubin johtoon jäsenillä oli anonyymi sähköpostiosoite, joka sekin on lakannut toimimasta.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.