Mainos

Tuhannet rakennustyöläiset lakkoon Saksassa

Saksan rakennustyöläiset aloittivat maanantaina lakon, joka on alalla ensimmäinen sitten toisen maailmansodan. Tuhannet työntekijät keskeyttivät rakentamisen Berliinissä, Hampurissa, Bremenissä ja Dortmundissa.

Rakennustyöläisten ammattiliitto IG Bau on vaatinut 4,5 prosentin palkankorotusta jäsenilleen, joiden työsopimus päättyi maaliskuussa. Työnantajapuoli on tarjonnut 850000 työntekijälle kolmen prosentin korotusta syyskuusta alkaen sekä sadan euron kertakorvausta elokuussa.

Lakon on määrä levitä eteläiseen Saksaan keskiviikkona ja koko Saksaan ensi maanantaina, ellei sovintoa saada aikaiseksi. Ammattiliittoon kuuluu noin 340000 rakentajaa.

-Aiomme laajentaa lakkoa joka päivä niin kauan kun he kieltäytyvät tekemästä uutta tarjousta, varoitti IG Baun johtaja Klaus Wiesehgel.

Työnantajaliiton toimitusjohtaja Michael Knipper arvioi lakosta koituvia kustannuksia valtaviksi.

-Jos 40000 työntekijää on lakossa, taloudelliset menetykset ovat noin 20 miljoonaa euroa joka päivä, Knipper sanoi.

Neuvotteluiden pikaiseen jatkumiseen uskonut Knipper vakuutti olevansa tekemään lisää myönnytyksiä. Hänen mukaansa työnantajat aikovat parantaa tarjoustaan siten, että ainakin minimipalkkoja korotetaan. Osapuolet ovat olleet erimielisiä myös palkkaeroista entisen DDR:n alueella ja lännessä.

Vaikea tilanne Schröderille

Liittokansleri Gerhard Schröder on vedonnut osapuoliin neuvottelujen jatkamiseksi. Schröder on kehottanut toistuvasti ammattiliittoja ja työnantajia pyrkimään järkeviin sopimuksiin palkoista ja varoittanut, että suuret korotukset voisivat haitata Saksan talouden elpymistä. Työpaikkojen määrä on vähentynyt rakennusalalla noin 500000:lla seitsemässä vuodessa.

Lakkoa pidetään erityisen kiusallisena Schröderille ja hänen johtamalleen sosiaalidemokraattiselle puolueelle, joka on ollut perinteisesti lähellä ammattiyhdistysliikettä. Tilanne voi vahvistaa vastaavasti konservatiivien kansleriehdokkaan Edmund Stoiberin asemia syyskuun vaalien lähestyessä. Mielipidemittausten mukaan Schröderin SPD on vasta viime aikoina onnistunut kuromaan kiinni Stoiberin kristillisdemokraattien etumatkaa suosiossa ja päässyt jo neljän prosenttiyksikön päähän CDU/CSU:sta.

Metallityöväen liitto IG Metall asettui viikonloppuna Schröderin taakse ja kehotti jäseniään äänestämään sosiaalidemokraatteja. Toukokuussa lakkoilleet sähkö- ja metallialan työntekijät saivat neljän prosentin palkankorotuksen kesäkuun alussa ja saavat vuoden kuluttua 3,1 prosentin korotuksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.