Mainos

Tuhannet painivat Kela-korttiongelmien kanssa

Kela-korttiongelmien kanssa painii vuosittain tuhansia ihmisiä - esimerkiksi laivatyöntekijöitä, paluumuuttajia ja maahanmuuttajia, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma. Tavalliselle suomalaiselle Kela-kortti on itsestäänselvyys ja lompakontäytettä. Jos Kela-kortti ja oikeus sosiaaliturvaan viedään, ihminen jää aika tyhjän päälle.

Pelkästään viime vuonna Kela käsitteli lähes 120 000 sosiaaliturvahakemusta. Lähes 7000 ihmistä joutui odottamaan Kela-korttiaan ja Suomen sosiaaliturvan piiriin pääsyä yli neljä kuukautta. Yli tuhat ihmistä odotti päätöstä yli vuoden.

Kela myöntää, että ajat ovat liian pitkiä.

-Tavallisen suomalaisen paluumuttajan pitäisi saada kortti kuukauden sisällä, jopa parissa päivässä, sanoo osastopäällikkö Anne Neimala Kelasta.

Laivatyöntekijöiltä viedään Kela-kortti

Helsinkiläinen Laura Karhunen meni töihin Silja Linen Opera-laivalle vuonna 2002. Kun Karhunen asioi yhtenä päivänä Kelassa, häntä odotti yllätys.

-Kelassa kysyttiin, että missä työskentelet. Kerroin rehellisesti, että laivalla. Sitten he halusivat tietää, minne laiva on rekisteröity. Ruotsiin kerroin sen olevan rekisteröity. Sitten alkoi aikamoinen kirjeenvaihto, jonka lopputuloksena oli se, että sieltä tuli sellainen päätös, että en kuulu enää Suomen sosiaaliturvan piiriin ja Kela-kortit ja muut tuli palauttaa, Laura Karhunen kertoo.

Karhuselle ilmoitettiin, että hänen pitää hoitaa sosiaaliturva-asiat Ruotsissa.

-Se oli todella raivostuttavaa, koska asuin Suomessa ja maksoin Suomeen veroa ja koin olevani täysivaltainen suomalainen. Tuntui todella loukkaavalta, että minulta vietiin sosiaaliturva.

Kelan mukaan menettely johtuu EU-lainsäädännöstä. Lain mukaan henkilön sosiaaliturva määräytyy hänen työskentelymaansa mukaan. Laivatyöntekijöiden lisäksi tilanne koskee esimerkiksi rajan tuntumassa asuvia, toisen maan puolella työskenteleviä suomalaisia.

Myös Suomeen muuttavat ongelmissa

Kela-korttiongelmista kärsivät myös monet Suomeen muuttavat suomalaiset ja ulkomaalaiset. Kun lähtee ulkomaille yli vuodeksi, menettää Suomen sosiaaliturvan ja Kela-kortin. Suomeen takaisin muuttaessa Kela-kortti pitää anoa takaisin. Sosiaaliturvan piiriin pääsyä anotaan samalla kaavakkeella, oli hakija sitten suomalainen paluumuuttaja ja ulkomaalainen maahanmuuttaja.

Turkulainen jalkahoitoyrittäjä Elina Halme palasi viime vuoden maaliskussa kolmen Espanjassa vietytyn vuoden jälkeen takaisin Suomeen. Vaikka hän täytti hakemuksen heti, hän joutui odottamaan korttiaan 9 kuukautta.

-Minä olen joutunut kertomaan samat asiat useaan kertaan. Asia meni aina virkailijalta toiselle ja tuntui, ettei kukaan hoida asiaa eteenpäin. Jouduin käymään Kelan konttorissa asian takia ainakin viisi kertaa. Tuskin minulla olisi korttia vieläkään, jos en olisi siellä rampannut, Halme kertoo.

Tuhannet ihmiset ovat olleet Halmeen kanssa samassa tilanteessa.

-Pahinta on turvattomuus. Mietin monesti, että mitäs jos minun esimerkiksi pitäisi mennä terveyskeskukseen ja minulla ei ole Kela-korttia. Miten mä siellä toimin, mitä mä joudun selittämään? Tai jos mä joudun sairaalaan ja jos sieltäkin kysytään Kela-korttia. Jos tapahtuu jotakin, niin minä en kuulu mihinkään.

Tukea ulkomailta?

Mutta mitä väliä sosiaaliturvan antajamaalla sitten on? Jos työskentelymaassa on esimerkiksi Suomea huonommat etuudet, seuraukset voivat olla hyvin ikävät.

-Tiedän suomalaisia laivatyöntekijöitä, jotka työskentelivät Kreikkaan tai Italiaan rekisteröidyillä laivoilla. Tiedän ihmisiä, joilla oli tapaturmia tai kroonisia sairauksia ja jotka jäivät todella pahaan pulaan. He eivät saaneet Kelalta mitään tukia, eivätkä Italia tai Kreikka myöskään olleet valmiita korvaamaan mitään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.