Mainos

Tuhannet osoittivat mieltään Kirgisian johtoa vastaan

Mielenosoittajat vaativat istuvaa presidenttiä toteuttamaan lupaamansa uudistukset ja puuttumaan rikollisuuteen ja korruptioon.

Noin 10 000 ihmistä osoitti tänään mieltään Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä. Mielenosoittajat vaativat presidentti Kurmanbek Bakijevia toteuttamaan lupaamansa uudistukset tai eroamaan tehtävästään.

Väkijoukko vaati ennen muuta, että presidentti pitää sanansa ja puuttuu rikollisuuteen ja laajalle levinneeseen korruptioon. Bakijev valittiin virkaansa viime heinäkuussa suurella äänivyöryllä, kun hän oli puhunut demokratian, lain ja järjestyksen puolesta.

- Alas korruptio, alas rikollisuus, eroa Bakijev, huusivat mielenosoittajat, jotka olivat pääosin maaseudulta tulleita nuoria.

Presidentti ja pääministeri Felix Kulov tulivat kuulemaan mielenosoittajien näkemyksiä sadesäässä. Turvallisuutta valvoi yli 3000 kypäräpäistä mellakkapoliisia.

- En ole Akajev enkä minä pelkää. En lähtenyt pakoon, vaan tulin tapaamaan teitä, presidentti sanoi viitaten edeltäjäänsä Askar Akajeviin, joka pakotettiin eroamaan viime vuoden maaliskuussa laajojen mielenosoitusten jälkeen.

- Vuosi vallassa ei riitä muuttamaan perinpohjaisesti hallintoa, joka perustettiin 15 vuotta sitten, hän lisäsi.

Myös Kulov sanoi kansanjoukolle, että muutoksiin tarvitaan aikaa. Hänet otettiin vastaan lämpimästi. Pääministerin ansiona pidetään sitä, että hän pystyi rauhoittamaan maan Akajevin syrjäyttämisen jälkeen.

Oppositiojohtaja Omurbek Tekebajev vaatiikin presidenttiä vahvistamaan pääministerin ja koko parlamentin asemaa sekä kaventamaan omia valtaoikeuksiaan. Tekebajevin kannattajat uhkasivat jatkaa marsseja, ellei presidentti taivu toukokuun loppuun mennessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.