Mainos

Tuhannet osoittivat mieltään Kambodzhassa

Tuhannet kambodzhalaiset ovat osoittaneet Phnom Penhissä mieltään väitettyjen vaalivilppien johdosta marssimalla parlamenttitalolle, jonka edustalla jatkui myös viikon kestänyt istumamielenosoitus. Kyseessä oli tähän asti laajin viime kuun vaalien epäkohtia ja niiden voittajaa Hun Seniä vastustava mielenosoitus. Viranomaisten laittomaksi julistamaan protestimarssiin osallistui noin 15 000 ihmistä.

Mielenosoitus oli muuten rauhallinen, mutta parlamenttitalon läheisessä puistossa kourallinen mielenosoittajia kävi Kambodzhan ja Vietnamin ystävyyttä juhlistavan patsaan kimppuun. Patsaassa vietnamilainen ja kambodzhalainen sotilas seisovat suojelevasti kambodzhalaisen naisen ja tämän pienokaisen vierellä. Ryhmä mielenosoittajia rikkoi vasaroin muistomerkin vietnamilaishahmoa, ja kaadettuaan sen päälle bensiiniä he sytyttivät sen tuleen, ennen kuin mielenosoituksen järjestäjät käskivät heitä lopettamaan.

Pääministeri Hun Senin katsotaan olevan läheisissä väleissä Kambodzhan perinteisen kilpailijan Vietnamin kanssa. Vietnamilaisjoukot tulivat maahan vuonna 1978 kukistaakseen punakhmerien hirmuhallinnon. Vietnamilaiset jäivät kuitenkin Kambodzhaan kymmeneksi vuodeksi ja asettivat maahan ystävällismielisen hallituksen, jonka johtoon tuli Hun Sen. Mielenosoittajat kantoivat julisteita, joissa luki "Äänemme varastettiin" ja "Alas Hun Sen".

Oppositiopuolueet Funcinpec ja Sam Rainsy vaativat edelleen tutkittavaksi syytteensä hallitsevan kansanpuolueen CCP:n vaalivilpeistä heinäkuun vaaleissa. Jos sitä ei tehdä, he vaativat uusia vaaleja ja Hun Senin eroa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.