Mainos

Tuhannet muslimit muistelleet Srebrenican verilöylyä

Yli 7 000 muslimimiestä ja -poikaa surmattiin yhdeksän vuotta sitten serbijoukkojen hyökkäyksessä Srebrenicaan.

Serbien hautoja

Tuhannet Bosnian muslimit ovat kokoontuneet kunnioittamaan Srebrenican verilöylyn uhrien muistoa. Yhdeksän vuotta sitten serbijoukot hyökkäsivät Srebrenicaan ja surmasivat yli 7 000 muslimimiestä ja -poikaa kaupungin läheisyydessä.

Potocarin kylässä järjestettyyn muistotilaisuuteen osallistui noin 20 000 ihmistä. Seremonian yhteydessä haudattiin yli 300 ruumista, jotka on kaivettu esiin joukkohaudoista ja tunnistettu. Alueelta on löydetty yli 60 joukkohautaa.

Bosnian sodassa 1992-95 kuoli arviolta 200 000 ihmistä ja pari miljoonaa joutui pakenemaan kodeistaan. Sodan kaksi etsityintä sotarikollista Radovan Karadzic ja Ratko Mladic ovat edelleen teillä tietymättömillä.

Serbian uusi presidentti haluaa hyviä naapurisuhteita

Serbia sai tänään myös ensimmäisen demokraattipresidenttinsä, kun Boris Tadic vannoi virkavalansa maan parlamentin edessä. Tadic lupasi virkaanastujaispuheessaan viedä maansa lähemmäs Euroopan unionia ja tehdä tiivistä yhteistyötä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa.

-Omien kansalaistemme tekemien rikosten käsitteleminen on edellytys hyville naapurisuhteille ja eurooppalaisten arvojen omaksumiselle, Tadic sanoi.

Haagin tuomioistuin on toistuvasti moittinut Serbian johtoa yhteistyöhaluttomuudesta sotarikollisten syyttämisessä.

Tadicin voitto kesäkuun presidentinvaaleissa otettiin muualla Euroopassa vastaan avoimen helpottuneesti. Tadicin vastaehdokkaana oli äärikansallismielinen Tomislav Nikolic, joka suhtautuu EU:hun vihamielisesti. Tadic puolestaan lupaa luotsata maataan kohti unionin jäsenyyttä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.