Tuhannet munkit protestimarsseilla Burmassa

Munkit ovat järjestäneet mielenosoitusmarssejaan koko viikon ajan, ja maanalainen ryhmittymä yllyttää nyt tavallisiakin burmalaisia maanlaajuisiin protesteihin maata hallitsevaa sotilasjunttaa vastaan.

Tuhatkunta buddhalaismunkkia on rukoillut yhdessä Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin kanssa Rangoonissa samalla kun tuhannet muut munkit marssivat demokratian puolesta.

Silminnäkijöiden mukaan sotilaat poistivat tiesulut ja antoivat munkkien kulkea demokratiajohtaja Aung San Suu Kyin talolle. Kun munkit olivat rukoilleet viitisentoista minuuttia talon ulkopuolella, Suu Kyi tuli ulos kahden naisen tukemana tervehtimään munkkeja. Paikalla olleiden mukaan hän puhkesi pian vuolaaseen itkuun ja alkoi rukoilla yhdessä munkkien kanssa.

Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi

- Olkaamme täysin vapaita vaarasta, olkaamme täysin vapaita kaikesta surusta, olkaamme täysin vapaita köyhyydestä ja olkoon sydämessämme ja mielessämme rauha, kuului rukous.

Sotilaat eivät yrittäneet estää munkkeja millään lailla. Tiesulut pantiin kuitenkin takaisin paikoilleen heti kulkueen poistuttua.

Nobel-palkittu Suu Kyi johtaa oppositiopuoluetta, joka voitti vaalit vuonna 1990. Sotilasjuntta ei kuitenkaan hyväksynyt vaalitulosta, vaan passitti Suu Kyin kotiarestiin, missä häntä on pidetty lyhyitä poikkeuksia lukuunottamatta 1980-luvun lopulta lähtien.

Suu Kyin kohtaaminen merkkipaalu

Myös Burman toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa oli tänään toistaiseksi suurin buddhalaismunkkien mielenosoitus. Jopa 10 000 oranssiin kaapuun verhoutunutta munkkia marssi rukoillen halki kaupungin.

Mandalayssa asuu kaikkiaan noin 400 000 munkkia.

Tietoon ei tullut väkivaltaisuuksia tai yhteenottoja. Siviiliasuisten poliisien on kuitenkin kerrottu seuranneen kulkueita tarkoin. Munkit ovat järjestäneet mielenosoitusmarssejaan koko viikon ajan, ja maanalainen ryhmittymä yllyttää nyt tavallisiakin burmalaisia maanlaajuisiin protesteihin junttaa vastaan.

Burmalaisten buddhalaismunkkien liitoksi esittäytyvä ryhmä pyytää ihmisiä viettämään viidentoista minuutin rukoushetken talojensa ulkopuolella joka ilta huomisesta lähtien. Ryhmään arvellaan kuuluvan lähinnä nuoria munkkeja.

Munkkeja kunnioitetaan syvästi uskonnollisessa Burmassa erittäin paljon. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman Burman-politiikan asiantuntijan mukaan munkkien ja Suu Kyin kohtaaminen oli "merkkipaalu" demokratialiikkeelle. Asiantuntija muistutti kuitenkin, että juntta saattoi sallia kohtaamisen myös miellyttääkseen munkkeja.

- Tämä osoittaa, että juntta yrittää rauhoitella munkkeja ja mielenosoittajia. Samalla kun juntan vastaiset mielenilmaukset ovat lisääntyneet, juntta yrittää vähentää itseensä kohdistuvaa painetta, sanoi thaimaalainen Aung Thu Nyein.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat