Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Pariisiin: MTV seuraa tilannetta paikan päällä

6:12
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi paikan päältä Pariisista. Katso miltä siellä näyttää.

Ranskassa osoitetaan jälleen tänään torstaina mieltä presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta vastaan. MTV Uutisen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola seuraa tilannetta paikan päällä Pariisissa.

Noin miljoonan ranskalaisen odotetaan tänään osoittavan mieltään eri puolilla Ranskaa hallituksen eläkeuudistusta vastaan.

Mielenosoittajien tärkeimpiin kokoontumispaikkoihin kuuluu pääkaupunki Pariisi, johon on kokoontunut useita tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään useisiin eri kohteisiin.

Ammattiliittojen johtamat mielenilmaukset ovat jatkuneet jo ennätyspitkään, ja ne ovat olleet yhdet Ranskan pisimmistä, sillä tänään on 36:s peräkkäinen protestipäivä.

Mielenosoitukset ovat olleet pääsääntöisesti rauhallisia, mutta yhteenottoja poliisin kanssa on kuitenkin ollut. Reutersin mukaan poliisi on ampunut mielenosoittajia kyynelkaasulla Länsi-Ranskassa sijaitsevassa Nantesissa sekä Pariisissa, jossa mielenosoittajat heittivät poliisien päälle jonkinlaisia ammuksia ja laukaisivat savupommeja.

Lakot aiheuttavat ongelmia

Ranskalaiset eivät ole ottaneet ilolla vastaan presidentti Macronin eläkeuudistusta, jolla hän haluaa yhtenäistää eläkejärjestelmän, nostaa eläkeikää ja lopettaa useiden ammattialojen nauttimat erikoisoikeudet. Uudistus olisi yksi järjestelmän suurimmista toisen maailman sodan jälkeen ja sillä on keskeinen merkitys Macronin pyrkimykselle tehdä Ranskan työvoimasta joustavampaa ja kilpailukykyisempää maailmalla.

Mielenilmausten lisäksi Ranskassa on käynnissä useita lakkoja, jotka vaikeuttavat ihmisten jokapäiväistä elämää. Lakkoihin ovat osallistuneet muun muassa metron- ja junankuljettajat, joten julkinen liikenne on ollut suurissa ongelmissa. Kovimmin lakko on vaikuttanut Pariisiin, jossa esimerkiksi työmatkalaiset ovat joutuneet kamppailemaan päästäkseen työpaikoilleen.

Lisäksi energiateollisuuden lakkojen vuoksi maan sähköntuotanto on laskenut noin kymmeneksen.

Työtaistelut ovat jatkuneet Ranskassa jo viidettä viikkoa, ja neuvotteluosapuolet palasivat neuvottelupöytien ääreen tiistaina. Ammattiliittojen johtajien mukaan presidentti Macronin eläkeuudistukset voisivat muun muassa pakottaa miljoonat eläköitymään suunniteltua myöhemmin.

MTV Uutisten Heikki Piuhola seuraa tilannetta paikan päällä Pariisissa ja hänen kommenttejaan kuullaan suorana iltauutisissa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja