Mainos

Tuhannet marssivat Venäjällä

Tuhannet ihmiset osallistuivat tänään vappumarsseihin Moskovassa ja muualla Venäjällä. Moskovassa Gennadi Zjuganovin johtamat kommunistit järjestivät oman kulkueensa ja riippumattomat ammattiliitot omansa. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan kommunistien vappumielenosoitukseen osallistui noin 20 000 ihmistä.

Monet moskovalaiset ilmaisivat julisteissaan solidaarisuutensa "Jugoslavian veljeskansalle" ja vastustivat Naton pommituksia. Kommunistijohtaja Zjuganov nimesi päävaatimuksekseen presidentti Boris Jeltsinin erottamisen.

Riippumattomat ammattiliitot järjestivät oman joukkokokouksensa kaupunginjohtajan virka-asunnon lähellä kaupungin keskustassa. Vaikutusvaltainen kaupunginjohtaja ja mahdollinen presidenttiehdokas Juri Luzhkov vaati hallitusta ratkaisemaan levottomuuksia aiheuttaneet palkanmaksuongelmat.

Nato sai kyytiä Pietarin vappumarssilla

Naton Kosovo-pommitukset tuomittiin Pietarin vaisuksi jääneessä vappumielenosoituksessa. Tilaisuudessa vaadittiin puolustusliiton "barbaarisen aggression" lopettamista ja Kosovo-kriisin ratkaisemista neuvottelupöydän ääressä.

Viranomaisten arvioin mukaan noin 14000 ihmistä kerääntyi ammattiliittojen ja kommunistipuolueiden järjestämään tilaisuuteen Palatsiaukiolle. Puhujakorokkeelta vaadittiin myös minimipalkkojen nostamista vähimmäistoimeentulon tasolle, palkkarästien maksua ja hinnankorotusten hillitsemistä.

Mm. bensiinin hinta kohosi Pietarissa vapun alla muutamassa päivässä kaksinkertaiseksi, ja huoltoasemille ilmestyi jonoja. Puhujat muistuttivat, että viime elokuun talouskriisin jälkeen palkat, eläkkeet ja opiskelijoiden stipendit ovat menettäneet puolet reaaliarvostaan samaan aikaan kun hinnat ovat nousseet. Talousahdingosta huolimatta vain harvoissa mielenosoittajien kylteissä vaadittiin presidentti Boris Jeltsinin tai pääministeri Jevgeni Primakovin eroa.

-Primakovin hallituksen myötä heräsi toivo, mutta kaikki tapahtuu liian hitaasti, alueen ammattiliittojen kattojärjestön puheenjohtaja Jevgeni Makarov arvioi koleassa tihkusateessa.

Nato, painu kotiin

Äänekkäimmät suosionosoitukset keräsi "Nato, painu kotiin" - iskulauseellaan hiljan Jugoslaviasta palannut pietarilaisopiskelija.

-Jugoslaviassa lapset eivät leiki päivisin, vaan nukkuvat, koska yöt täytyy viettää pommisuojissa, hän muistutti.

Nato tuomittiin myös mielenosoituksessa käsiäänestyksellä hyväksytyssä julkilausumassa. Pietarin vappumarssi keräsi vähemmän väkeä kuin järjestäjät odottivat. Ammattiliittojen edustajat arvioivat kuitenkin osanottajien määrän paljon suuremmaksi kuin viranomaiset eli 50000:ksi.

Edellisvuosien tapaan mielenosoituksessa vilahteli punaisten kommunistilippujen ja neuvostojohtajien kuvien seassa myös anarkisti- ja monarkistilippuja, natsitunnuksia ja juutalaisvastaisia iskulauseita.

Monessa kyltissä syytettiin demokraatteja ja juutalaisia pankkiireja kansan ryöväämisestä ja maan tuhoamisesta.

-Rakkautta aggression sijaan, vaati valkovuokoilla varustautuneiden nuorten naisten iskulause.
(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.