Mainos

Tuhannet kokoontuivat hyvästelemään Politkovskajaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo toimittaja Anna Politkovskajan murhaa "kammottavaksi rikokseksi".

Tuhannet ihmiset kokoontuivat tänään toimittaja Anna Politkovskajan hautajaisiin Moskovassa. Hänet murhattiin kotitalossaan lauantaina.

Presidentin ihmisoikeusvaltuutettu Vladimir Lukin luonnehti vainajaa Venäjän sankariksi, ihmisoikeuksien puolustajaksi ja toimittajaksi sanan aidoimmassa merkityksessä. Muita valtion korkeita edustajia paikalla ei ollut.

Trojekurovskojen hautausmaalle oli kokoontunut Politkovskajan työtovereita ja ulkomaisia diplomaatteja. Yhdysvaltain suurlähettiläs William Burns vaati jälleen murhan perinpohjaista selvittämistä. Suomea edusti va. asiainhoitaja ministeri Christer Michelsson.

Muistotilaisuuksia järjestettiin muuallakin, ainakin Pietarissa, Jekaterinburgissa ja Kiovassa.

Presidentti Vladimir Putinia ja Tshetshenian sotaa arvostelleen Politkovskajan murhan uskotaan liittyneen hänen työhönsä. Politkovskajan kuolema on tuomittu ympäri maailmaa. Putin lupasi eilen, että viranomaiset tekevän kaikkensa surmaajan löytämiseksi.

Muun muassa Euroopan unioni ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ovat vaatineet perusteellisia tutkimuksia ja syyllisten saattamista oikeuden eteen.

Suomalaisissa toimituksissa vietettiin hiljainen hetki Politkovskajan muistolle. Suomen journalistiliitto pitää murhaa kovana iskuna sananvapaudelle ja journalismille.

Putin: Politkovskajan murha "kammottava rikos"

Presidentti Vladimir Putin sanoo toimittaja Anna Politkovskajan murhaa "kammottavaksi rikokseksi". Putin lupaa myös, että syyllinen saatetaan vastuuseen.

Putin esitti lausunnon Dresdenissä, missä hän on tavannut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Venäjän johto on toistaiseksi ollut varsin vaitonainen murhasta, joka on herättänyt suurta järkytystä ulkomailla. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut Putinia tuomitsemaan murhan.

Hiljainen hetki aloitti EU:n ja Venäjän ympäristöinfon

Anna Politkovskajan muistoa kunnioitettiin tänään hetken hiljaisuudella Helsingissä, kun EU:n ja Venäjän ympäristöyhteistyötä koskeva tiedotustilaisuus alkoi puolen päivän jälkeen Säätytalolla.

Suomalaistoimittajan pyynnöstä pidettyyn muistohetkeen osallistuivat kaikki tiedotustilaisuuteen osallistuneet, myös Venäjän ympäristöministeri Juri Trudnev, EU:n ympäristökomissaari Stavros Dimas ja ympäristöministeri Jan-Erk Enestam avustajineen.

Politkovskajalle muistokirja Helsingissä

Anna Politkovskajalle voi jättää viimeisen tervehdyksen muistokirjaan. Eduskunnan ihmisoikeusryhmä, Helsinki-komitea ja Suomen Pen ovat järjestäneet muistokirjan eduskunnan lisärakennuksen kansalaisinfoon.

Muistokirja välitetään myöhemmin Politkovskajan omaisille. Toivomuksena on teksti "Anna Politkovskajan muistoa ja elämäntyötä kunnioittaen".

Muistokirja on esillä ainakin perjantaihin asti kansalaisinfopisteen aukioloaikoina. Ne ovat maanantaista torstaihin 10-18 ja perjantaina kello 10-16.

(MTV3-Reuters-AFP-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.